L’acampada iniciada diumenge al vespre i les accions de protesta contra les retallades a Catalunya Ràdio realitzades fins a primera hora de la tarda d’aquest dilluns han estat un èxit de participació, segons destaca el comitè d’empresa.

A banda dels treballadors de l’emissora, inclosos els autònoms acomiadats, també han participat en la protesta i en una assemblea realitzada al migdia treballadors de TV3, l’ACN, La Xarxa i El Periódico.

Minuts abans de començar la reunió negociadora del conveni entre el comitè i la direcció, els concentrats han encerclat l’edifici de Catalunya Ràdio i han cantat Els segadors. Els treballadors també han protagonitzat una gran xiulada contra els responsables de les retallades.

Segons el comitè d’empresa, els treballadors han demostrat que estan “preparats per afrontar un camí que serà llarg i dur”.

Models diferents

Els sindicats remarquen que, des del 2009, la plantilla de Catalunya Ràdio ha patit una pèrdua de poder adquisitiu del 30%, i que el sou mitjà per al 2013 serà de 30.000 euros bruts l’any, amb complements de 67 euros bruts mensuals per treballar tots els caps de setmana de l’any.

Per això, es mostren en contra d’una nova retallada “molt superior” a la resta de l’Administració pública, la qual no es podrà recuperar, mentre per altra banda “no es poden tocar” les quantitats que cobren les productores externes” amb l’argument que es posaria en perill el model de ràdio i televisió públiques.

En aquest sentit, el comitè assegura que en l’actual model els que “més cobren” són les empreses privades i els directius. Més concretament, apunta que els directors TV3 i Catalunya Ràdio i els cinc membres del consell de govern de la CCMA podrien haver cobrat 1,2 milions d’euros el 2012, “com un conseller de la Generalitat”.

A més, denuncia que el 75% de la despesa destinada a complements “no és pública” perquè no estan regulats per conveni, i que alguns directius o caps “cobren el doble” del que marca el conveni.

Més transparència

Per al comitè, el de l’emissora és un model “on els que negocien amb nosaltres són els que més cobren i, per tant, no volen parlar de retallades no lineals”, i on els que manen no volen que els sous dels caps i directius “quedin recollits en conveni”, ja que “prefereixen administrar diners públics com han fet fins ara, atorgant salaris a dit i de manera arbitrària”, etziben en un comunicat.

Segons el comitè, aquest model “no es pot tocar” perquè és “el seu”, però no el dels treballadors de Catalunya Ràdio. En canvi, els sindicats aposten per un “model fort, competitiu i amb presència a tot el territori”, on se sàpiga en què es gasten els diners i on la gestió sigui transparent, “cosa que no ha existit fins ara”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram