El Museu d’Història de Catalunya (MHC) va inaugurar aquest dijous una exposició temporal de les obres originals que el diari Avui havia sol·licitat a artistes catalans de renom com Joan Miró, Salvador Dalí o Antoni Tàpies per il·lustrar les portades especials dels anys 70, 80 i 90.

Es tracta d’una col·lecció de 26 portades artístiques que forma part del fons d’art de l’Avui, integrat per més de 600 obres, totes donacions d’artistes, i que a finals de l’any passat la Generalitat va comprar als creditors de l’antiga empresa editora del diari, Premsa Catalana, que va fer fallida el 2004. La Generalitat ha desemborsat 177.000 euros per un conjunt singular de l’art català de la segona meitat del segle XX.

El museu del Palau de Mar custodiarà la col·lecció de portades artístiques de l’Avui més enllà de la mostra temporal que presenta ara i que es podrà visitar durant els propers mesos. El MHC té previst remodelar les sales dedicades al tardofranquisme i la transició, i integrar les obres originals de les portades en un nou espai permanent.

Per a Agustí Alcoberro, director del museu, les portades artístiques de l’Avui són història de la transició i de la premsa en català, i permetran explicar el paper de la premsa i dels artistes durant aquest període. És de la mateixa opinió el conseller Ferran Mascarell, qui creu que la col·lecció artística de l’Avui obre moltes vies de treball que han de permetre “escriure la crònica pendent” de la dimensió social dels artistes i de la seva implicació en la democratització del país i en un conjunt de causes col·lectives que van sorgir després de la mort de Franco.

L’artista que es va implicar més amb la iniciativa del diari de crear un fons d’art, i que va esdevenir clau per obtenir recursos pel seu llançament, va ser Joan Miró, qui va crear una sèrie de litografies numerades i signades que van servir per obtenir els recursos necessaris per tirar endavant el projecte del primer diari en català després de la Guerra Civil.

A banda de Miró i Antoni Tàpies, que també es va implicar a fons amb la iniciativa, també van col·laborar en el fons d’art altres artistes com Viladecans, Ràfols-Casamada, Cesc, Tharrats, Josep Niebla, Cuixart, Guinovart o Dalí.