El tancament de RTVV és “innegociable”. Així ho ha afirmat Alberto Fabra en compareixença davant els mitjans per explicar la decisió presa aquest dimarts. El president de la Generalitat valenciana ha argumentat que, amb la nul·litat de l’ERO, és “inassumible” readmetre els gairebé 1.000 treballadors acomiadats, i ha defensat que la mesura no és “còmode ni fàcil”, però és “l’única” que l’Executiu podia prendre. Segons ell, és “insostenible” mantenir RTVV, que arrossega un deute de gairebé 1.200 milions, amb 1.700 treballadors.

Fabra ha assegurat que readmetre els treballadors acomiadats suposarien 40 milions d’euros més que el Govern no té, cosa que, afirma, posaria en perill altres serveis públics com escoles i hospitals, quan la prioritat és “garantir” l’estat del benestar. “Aquesta és la nostra línia vermella”, ha reblat. Segons el Govern valencià, el cost de tancar RTVV serà el mateix que mantenir-la oberta un any.

La directora general i els sindicats, culpables

En la roda de premsa, i com ja havia fet el dia anterior en el comunicat on anunciava el tancament, Alberto Fabra ha eludit les responsabilitats polítiques –“el Govern ho ha fet el millor possible”, ha dit– i ha descartat la dimissió del vicepresident i portaveu José Císcar.

Amb tot, sí que ha trobat culpables pel desenllaç de RTVV: la directora general, Rosa Vidal, que va prendre possessió del càrrec a l’abril, i els sindicats que van portar l’ERO als tribunals. A Vidal, Fabra l’ha responsabilitzat d’haver desafectat 186 treballadors a l’agost, cosa que es va fer pel perill que corrien les emissions per la manca de tècnics.

Als sindicats, per la seva part, els ha acusat de negar-se a negociar, tot i que, tal com han recordat els representants dels treballadors, la sentència del Tribunal Superior de Justícia acusa l’empresa de no actuar de “bona fe” en les negociacions de l’expedient.

Per la seva part, Rosa Vidal, ha presentat la seva dimissió juntament amb tot l’equip directiu de l’empresa, i ha argumentat la seva decisió per una “manca de confiança” en el Govern valencià, al quual acusa d’haver “faltat a la veritat” en l’exposició dels motius del tancament.

A banda, el Govern assegura que estudia la possibilitat d’actuar contra les empreses que van dissenyar l’ERO, Garrigues i Pricewaterhouse Coopers.

Ara, el Consell ha d’iniciar un procés per escollir les persones que s’encarregaran de la liquidació de l’empresa. Paral·lelament, haurà d’aprovar una nova normativa per derogar la Llei de RTVV.

Els treballadors no baixen els braços

La presidenta del comitè d’empresa, Salut Alcover, ha demanat al Consell “diàleg i negociació”, cosa que, ha assegurat, no hi ha hagut en aquests dos darrers anys. De fet, els representants de la plantilla han demanat reunir-se diverses vegades amb Fabra i Císcar, cosa que no han aconseguit.

“No es poden prendre decisions d’aquest calibre sense consultar amb els representants dels treballadors i sense buscar consensos amb els partits polítics de l’oposició”, ha afegit Alcover, per a qui l’empresa pot ser viable i tenir futur.

La presidenta del comitè ha assegurat que el Govern del PP vol “tenir un poble sense identitat”, però ha advertit que els treballadors no “baixaran els braços” després de dos anys lluitant per mantenir RTVV.

Per la seva part, Josep Lluís Fitó, membre del comitè d’empresa, ha acusat Fabra de “mentir” i d’intentar “llançar” la societat contra els treballadors. A més, Fitó ha assegurat que el cost de readmetre els treballadors podria ser de 14 milions si s’acompanyés d’un pla de baixes incentivades. Segons ell, els 40 milions que xifra el Govern serien el cost final del procés judicial si l’empresa recorregués la sentència del TSJ i tornés a perdre.