Facebook ha posat en marxa a l’Estat una campanya informativa per combatre la difusió de les anomenades fake news. “Les falses notícies i les falòrnies són nocives per a la nostra comunitat i fan que el món estigui menys informat. Tots nosaltres tenim una responsabilitat per frenar la difusió de notícies falses”, assenyala la plataforma.

Per combatre-les, Facebook ha posat el focus en tres eixos: acabar amb els incentius econòmics als difusors de notícies falses; crear nous productes per frenar-ne la difusió; i ajudar la gent a tenir més informació a l’hora de prendre decisions quan trobin fake news.

Així doncs, la xarxa social creada per Mark Zuckerberg ha elaborat un decàleg amb recomanacions per identificar les notícies falses, una guia que està difonent a la xarxa i als mitjans de comunicació.

“Millorar la integritat de la informació és una prioritat global, i necessitem complir la nostra part per ajudar les persones a comprendre com prendre decisions sobre les fonts en què pot confiar”, assenyala Facebook.

Consells per identificar notícies falses

No et refiïs dels titulars. Les notícies falses sovint van acompanyades de titulars que criden l’atenció amb l’ús de majúscules i signes d’exclamació. Si el titular conté afirmacions que no semblen gaire creïbles, probablement no ho siguin.

Para atenció a l’URL. Si l’URL no sembla de confiança, aquest detall podria indicar que es tracta d’una notícia falsa. Molts llocs web de notícies falses acostumen a fer petits canvis als URL per imitar les fonts de notícies verídiques. Pots visitar el lloc per comparar l’URL amb fonts de prestigi.

Investiga la font. Comprova que la font que ha difós la notícia sigui rigorosa i de confiança. Si la notícia prové d’una organització que no coneixes, revisa la secció Informació per obtenir-ne més informació.

Estigues atent als formats poc habituals. Molts llocs web de notícies falses contenen faltes d’ortografia o presenten un disseny estrany. Si detectes aquests senyals, llegeix el contingut amb cura.

Tingues en compte les fotos. Sovint, les notícies falses fan servir imatges o vídeos manipulats. De vegades és possible que la foto sigui autèntica, però s’hagi tret de context. Pots buscar la imatge per comprovar d’on prové.

Examina les dates. Les notícies falses poden incloure cronologies que no tenen sentit o dates d’esdeveniments modificades.

Verifica el material. Comprova les fonts de l’autor per confirmar que són verídiques. No aportar proves o basar la informació en el testimoni d’experts anònims són detalls que ens poden indicar que la notícia és falsa.

Consulta altres fonts. Si cap altra font es fa ressò de la notícia, és possible que la informació sigui falsa. Si, per contra, altres fonts de confiança també en parlen, és probable que sigui certa.

Es tracta d’una broma? De vegades és difícil distingir les notícies falses de la sàtira o les notícies humorístiques. Comprova si la font és coneguda per fer paròdies i si els detalls i el to de la notícia suggereixen que es podria tractar d’una broma.

Algunes notícies són falses de manera intencionada. Reflexiona de forma crítica sobre el contingut que llegeixes i comparteix només les notícies que et semblin fiables.

Facebook porta mesos treballant per combatre les notícies falses amb diferents mesures. La xarxa social va decidir implicar-s’hi després de ser acusada d’haver contribuït al resultat de les eleccions presidencials dels Estats Units per la difusió de notícies falses a través de la seva plataforma.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram