Facebook i Instagram prohibiran a partir de la setmana vinent els “elogis, suport i la representació del nacionalisme i el separatisme blanc” a les xarxes. Així ho han anunciat els responsables en un comunicat després de la polèmica generada per la retransmissió en directe de la matança contra musulmans en mesquites a Nova Zelanda fa dues setmanes.

“És evident que aquests conceptes estan profundament vinculats als grups d’odi i no tenen cabuda en els nostres serveis”, recull el comunicat. Les plataformes també redirigiran els usuaris que cerquin termes associats a la supremacia blanca a la pàgina de l’ONG Life Afer Hate, organització fundada per antics extremistes violents que té com a objectiu ajudar les persones a deixar enrere grups d’odi.

Segons Facebook, les polítiques ja establertes en els canals ja prohibeixen el tractament d’odi per característiques com la raça, l’origen ètnic o la religió, i això ja incloïa el “supremacisme blanc”.

Amb tot, s’admet en el comunicat, originalment no es va aplicar el mateix raonament a expressions de “nacionalisme o separatisme blanc” perquè pensaven en conceptes més “amplis” i no negatius, i cita com a exemples l’independentisme basc o l’orgull nord-americà.

Durant els últims tres mesos, però, i després de conversar amb experts, els responsables han optat per posar-hi límits. “En el futur, si bé les persones encara podran demostrar el seu orgull per l’herència ètnica, no tolerarem ni elogis ni suport al nacionalisme i el separatisme blanc”, afegeixen.

Per altra banda, la companyia explica que està “progressant” per actuar més ràpidament davant continguts d’odi a les plataformes, però reconeix que “queda molta més feina per fer”.

Per últim, i sense esmentar directament els atemptats de Nova Zelanda, lamenta que “malauradament sempre hi haurà gent” que intenti fer ús dels seus sistemes per “propagar l’odi”.

“El nostre desafiament és seguir avançant per millorar les tecnologies i desenvolupar les nostres polítiques”, conclou, expressant el “profund compromís” per posar-hi fre.