La comissió de justícia del Congrés dels Diputats està tramitant una modificació de la Llei Orgànica de Protecció de Dades impulsada pel PSOE que ha posat en alerta la Federació de Sindicats de Periodistes i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació. Segons ambdues organitzacions, es vol introduir un nou article que ampliaria el dret a rectificació a la xarxa, obrint així la porta a la censura. “Amb aquest article passem del dret a l’oblit al dret d’amnèsia”, denuncia l’advocat Carlos Sánchez Almedia, director legal de la PDLI.

Les dues entitats han demanat als grups parlamentaris que “no utilitzin la proliferació de notícies falses com a excusa per introduir un nou article que permetria esborrar o modificar continguts a internet sense intervenció d’un jutge”. Amb la nova normativa, les plataformes tecnològiques serien les responsables de comprovar la veracitat dels continguts per eliminar-los o no.

“Entenem que, en ser la llibertat d’informació un dret fonamental, només correspon a l’autoritat judicial tant ponderar si un contingut és veraç o no, com, especialment, determinar la seva eliminació. Que la capacitat de censurar continguts es deixi en mans de les pròpies empreses no només és perillosíssim, sinó, al nostre parer, inconstitucional”, assenyalen en una carta enviada als diferents grups parlamentaris la setmana passada.

La FeSP i la PDLI sostenen que, en cas de continguts erronis o notícies falses, l’actual normativa que regula el dret de rectificació ja és aplicable als mitjans digitals, i que duplicar la normativa provocaria inseguretat jurídica. Per això, mostren la seva preocupació sobre la “veritable” finalitat de la mesura: “Es tracta d’un dret a mida pensat per a personatges públics? Se’ls atorga la capacitat de reescriure la història?”, es pregunten en la missiva als partits.

“No podem oblidar que el dret a l’oblit comunitari ja és un límit excessiu a la llibertat d’expressió. Però intentar legislar-lo ‘a la espanyola’, endurint-lo encara més, és simple censura i, a més, contrari a la normativa comunitària”, assenyala Sánchez Almeida.