Ján Kuciak i Martina Kušnírová van ser assassinats a trets el 21 de febrer de 2018.

La plataforma Filmin ha estrenat The Killing of a Journalist, un documental sobre l’assassinat el 2018 de Ján Kuciak, periodista eslovac especialitzat en temes de corrupció, i la seva parella Martina Kušnírová, ambdós de 27 anys. El film està dirigit per Matt Sarnecki i compta amb la participació de la periodista d’investigació Pavla Holcová.

Kuciak havia posat el focus en diversos casos de corrupció i frau fiscal d’empresaris connectats amb l’elit d’Eslovàquia, en especial el del milionari Marián Kocner. El seu assassinat va ser el primer d’un periodista a Eslovàquia i va sacsejar el país.

Hi va haver nombroses protestes al carrer que es van multiplicar quan, un any i mig després dels assassinats, un grup de periodistes encapçalats per Holcová va filtrar l’expedient del cas, revelant que Kuciak havia estat assassinat per encàrrec de Kocner sota la connivència de polítics, jutges i policies. Tot plegat va provocar la dimissió del primer ministre, Robert Fico, i el seu govern.

The Killing of a Journalist ha estat premiat en festivals de Bergen, Zurich i Kosovo.

Matt Sarnecki és un periodista, productor i director nascut als Estats Units i establert des de fa deu anys a Bucarest. Entre altres documentals, el 2017 va dirigir Killing Pavel sobre l’assassinat del periodista d’investigació bielorús Pàvel Xeremet.