Les emissores de ràdio Flaix FM, Ràdio Flaixbac i RM Ràdio van desaparèixer de les ones de Perpinyà el passat 20 de setembre. El Consell Superior de l’Audiovisual (CSA) francès, a instàncies del Comitè Tècnic Regional (CTR) de Tolosa de Llenguadoc, el passat mes d’agost va adreçar una carta formal a l’Estat espanyol ordenant a les emissores el tancament de la seva difusió al territori francès, al·legant interferències a les emissores Radio Nostalgie i Radio Catalogne Nord.

Per la seva banda, Catalunya Ràdio, que emet a Perpinyà des del 1990 i també forma part de la llista d’emissores apuntades per França, no ha tancat les emissions, però sí que n’ha reduït la potència, dificultant-ne la recepció al Rosselló.

Totes les emissores catalanes captades al Rosselló emeten des del Pic de les Salines, a Maçanet de Cabrenys, Alt Empordà, a 800 metres del territori francès. També hi emeten uns 40 canals de TDT catalans i estatals, sense generar cap problemàtica particular.

La desaparició de les emissores del Grup Falix va provocar la mobilització dels oients de la Catalunya Nord a través de la xarxa social Facebook, on van crear el grup Per al retorn de Flaix FM i Ràdio Flaixbac a Perpinyà, que ja compta amb més de 850 membres.

Una nova freqüència

El fundador del Grup Flaix, Miquel Calçada, va explicar a l’ACN que es tracta d’un “problema que es repeteix cíclicament” i, tot i que han intentant aconseguir una llicència per emetre, “no ha estat mai possible”.

També va destacar que estan buscant una altra freqüència per a Flaix FM com a alternativa a la freqüència afectada, el 92.9, argumentant que “crec que tenim força oients a Perpinyà com per no deixar-los penjats”, assegura Calçada.

Des del passat dimarts, Ràdio Flaixbac torna a emetre a Perpinyà a través de la freqüència 103.6, en un marc d’alegalitat dins de l’espai català transfronterer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram