El Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València acull l’exposició Activistes per la vida, del fotoperiodista Gervasio Sánchez, un recull del seu treball documentant la labor d’activistes pels drets humans i ambientals a l’Amèrica Central. La mostra es podrà visitar fins al 27 de març.

De la mà de l’ONG Entrepobles i amb finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Sánchez va viatjar a Guatemala i Hondures entre 2018 i 2019 per entrevistar-se amb homes i dones que viuen amenaçats de mort per un entramat de “governs corruptes, empresaris depredadors i pistolers sense escrúpols amb la connivència de consorcis estrangers”. Els activistes, la majoria indígenes, lluiten “per supervivència” i contra una explotació dels recursos naturals que els expulsa de casa.

A través de fotografies, textos i videoentrevistes, Activistes per la vida explica la història d’homes i dones que viuen amenaçats per defensar el lloc on viuen dels interessos de grans empreses, sovint grups transnacionals, en connivència amb els governs locals. Uns interessos que tenen a veure amb l’extracció de recursos naturals i matèries primeres.

En quatre mesos de treball sobre el terreny, Gervasio Sánchez i un equip d’Entrepobles van entrevistar una quarantena llarga d’activistes. A més del retrat que immortalitza el seu testimoni, Sánchez els va gravar també unes petites entrevistes amb el seu mòbil, document que recull l’exposició.