El Col·legi de Periodistes de Catalunya acull aquest dijous, a les 19 h, la presentació del llibre El quart poder i la independència. La batalla mediàtica per l’1 d’octubre, de Josep Gifreu, guanyador del Premi d’Assaig Irla 2018, publicat en la col·lecció El Fil d’Ariadna, d’Angle Editorial.

L’acte comptarà amb la participació de l’autor, catedràtic emèrit de Teoria de la Comunicació a la Universitat Pompeu Fabra, i Maria Corominas, professora del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB.

En l’assaig, Josep Gifreu analitza el paper dels mitjans de comunicació en el procés polític català, i mostra com alguns d’ells han prescindit dels estàndards de la deontologia professional per esdevenir periodisme de trinxera.

L’obra premiada per la Fundació Josep Irla examina el tractament informatiu dels principals diaris catalans, espanyols i internacionals. L’autor considera que en el conflicte Catalunya-Espanya cada bloc polític ha buscat les màximes complicitat i lleialtats en els mitjans, sobretot entorn el que anomena els “fets d’octubre”.

El quart poder i la independència conclou que la premsa de referència de Madrid va tenir una resposta compacta, persistent i unívoca, clarament bel·ligerant i hostil contra el procés, mentre que l’ecosistema català va afrontar el debat públic amb actors mediàtics posicionats a banda i banda de les parts. Per a Gifreu, cal exigir a la premsa espanyola una “ètica de la responsabilitat” que tingui en compte el preu d’un periodisme no independent.

L’assaig també inclou el paper de les xarxes socials, tant pel que fa a la capacitat de mobilització com a l’impacte de l’1-O arreu del planeta, i a la configuració de canals de comunicació lliures per part dels dirigents empresonats o a l’exili.