L’Arxiu Municipal de Girona ha incorporat el fons hemerogràfic del diari Avui amb l’objectiu de posar-lo a disposició pública i facilitar-ne la consulta a través del web del servei de premsa digitalitzada.

El conveni que així ho recull va ser signat el passat divendres per l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans; el vicepresident de la Corporació Catalana de Comunicació (editora de l’Avui), Joan Vall Clara, i el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), Joan Boadas.

En un primera fase s’incorporaran al servei de premsa digitalitzada, d’aquí a uns tres mesos, els exemplars corresponents al període que va des de l’1 d’agost de 1996 fins al 31 de desembre del 2009, tot i que la voluntat és anar incorporant anualment els nous exemplars que es vagin publicant.

A més, l’Ajuntament de Girona es compromet a buscar fórmules per digitalitzar progressivament el fons d’hemeroteca comprès entre els anys 1976 i 1996 per a la futura integració al servei de premsa digitalitzada.

Dimensió nacional

El SGDAP compta actualment amb més d’1.600.000 pàgines de premsa de 20 capçaleres diferents, la més antiga de les quals data del 1808. Les capçaleres d’Hermes Comunicacions representen la meitat del fons de l’hemeroteca.

Durant l’acte de signatura, Joan Boadas va destacar que amb la incorporació de l’Avui es dóna “una dimensió nacional a un servei de premsa i arxius municipals; ens convertim en custodis d’un patrimoni nacional”.

Per la seva part, Anna Pagans va mostrar-se satisfeta per l’acord i va recalcar la importància que té “visualitzar i obrir els arxius als ciutadans” més enllà dels estudiosos que fan recerca. Per Pagans, el fet d’incloure l’Avui és un pas important per prestigiar el servei d’arxiu.

Els fons d’El Punt

El 2007, el grup El Punt va signar un conveni de les mateixes característiques amb l’Ajuntament per posar a l’abast del públic el fons documental del diari. Actualment es pot consultar des del 1978 fins al 2009. El director general del grup, Joan Vall Clara, va assenyalar que aquest conveni ha donat “resultats esplèndids” i va recalcar que els fons documentals han d’estar “on els saben tractar com cal i estiguin a disposició de tothom”.

El passat mes de gener es va completar la primera fase del projecte de tractament arxivístic del fons, calculat en uns 2,5 milions de fotografies. Es preveu que durant aquest any es pui assolir l’accés a la totalitat del fons.

Font: Avui