Davant la manca d’interès de les televisions estatals per emetre Las cloacas de Interior, Mediapro ha optat per fer-ho a través del seu propi canal, malgrat aquest estigui dedicat íntegrament a l’esport, principalment el futbol. D’aquesta manera, Gol oferirà el documental en obert i per a tot l’Estat aquest dilluns a les 22 h.

La productora atribueix la decisió “a l’interès” que ha despertat Las cloacas de Interior i l’èxit d’audiència aconseguit per les tres cadenes que l’han emès fins ara, TV3, IB3 i ETB2.

Al canal de Mediapro a Youtube, on la productora va penjar el documental dimecres, en dos dies ha superat les 250.000 visualitzacions, mentre que la versió amb subtítols en anglès sobrepassa les 27.000 reproduccions.

La ‘guerra bruta’ d’Interior, al descobert

Las cloacas de Interior, dirigit per Jaume Roures amb guió de Jaume Grau, és el resultat de nou mesos de treball d’investigació i anàlisi, que acaben destapant les maniobres ocultes del Ministeri d’Interior.

El documental comença amb les gravacions de les converses entre l’exministre Jorge Fernández Díaz, i l’excap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alonso, publicades pel digital Público l’any passat. Gràcies a les investigacions dels periodistes Patricia López i Carlos Enrique Bayo, es van destapant les diferents trames que han confluït en la policia.

Com a punt de partida es pren el cas de l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, aprofitant que surt esmentat en les converses entre Fernández i De Alfonso, i es va estirant el fil per acabar desvetllant les males pràctiques i el modus operandi de la guerra bruta de l’Estat en molts altres casos, com el d’Interligare, el d’Elisa Pinto, l’Informe Veritas, la trama d’espionatge dins del PP de la Comunitat de Madrid o l’informe PISA sobre el finançament de Podemos.

El treball compta amb el testimoni de quatre policies que parlen per primer cop davant d’una càmera: Marcelino Martín Blas, excap d’afers interns de la Policia espanyola; Jaime Barrado, comissari de policia; Jose Oreja, sergent de la Guàrdia Civil, i un alt funcionari del Ministeri de l’Interior que ha preferit conservar l’anonimat.

A partir d’aquestes declaracions inèdites, Las cloacas de Interior vol aixecar la mirada per damunt de casos concrets, per trobar un fil conductor global i crear un relat de la “guerra bruta” del Ministeri. Segons la investigació, s’acaba dibuixant una estructura de funcionament de tres potes: la denominada “oficina sinistra”, encarregada d’elaborar informes contra adversaris polítics i policies que acabaven en diversos mitjans de comunicació; el comissari José Manuel Villarejo, i la Brigada Política, que, formada per càrrecs policials de confiança del Ministeri, realitzaven activitats “alegals”.