El cercador estatunidenc ja havia avisat que si el Govern espanyol tirava endavant la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual es plantejaria deixar d’oferir el servei Google News.  I així ho farà: el proper 16 de desembre eliminarà de Google News les capçaleres de l’Estat i tancarà el servei a Espanya. És el primer lloc del món on el gegant d’internet tanca Google News.

Amb la remodelació de la normativa, aprovada el 30 d’octubre al Congrés, a partir de gener els agregadors de notícies hauran de pagar per mostrar fragments no significatius dels continguts dels mitjans, ho vulguin aquests o no. És el que s’ha anomenat ‘taxa Google’, perquè és el principal objectiu de la mesura, o ‘cànon AEDE’, per ser la inductora del polèmic article.

Anteriorment altres països ja havien adoptat normes similars a l’espanyola, però la principal diferència és que aquí els mitjans no poden renunciar a cobrar la taxa que han de pagar els agregadors i així poder sortir-hi.

“Com Google News en si no genera diners (no mostrem cap anunci al lloc web) aquest nou enfocament simplement no és sostenible”, explica Richard Gingras, cap de Google News, qui ha lamentat haver de prendre aquesta mesura.

Gingras remarca que Google News “és d’ús gratuït i inclou des dels diaris més importants del món fins a petites publicacions locals i blogs”, i que els editors poden escollir si volen que els seus articles hi apareguin o no: “La immensa majoria opta per la seva inclusió per molt bones raons”, afirma en un comunicat.

“Durant segles, els editors estaven limitats en l’abast de la distribució de les pàgines impreses. Internet va canviar tot això, creant grans oportunitats per als editors, però també autèntics desafiaments com la major competència, tant per l’atenció dels lectors com pels ingressos publicitaris. Estem compromesos a ajudar la indústria de les notícies a superar aquest repte i esperem continuar treballant amb els nostres milers de socis a nivell mundial, així com a Espanya, per ajudar-los a augmentar els seus lectors i ingressos en línia”, assenyala Richard Gingras.