La Fundació per la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Guifi.net ha demandat a la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT) en defensa d’una xarxa oberta davant de l’Audiència Nacional i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. El recurs contenciós-administratiu presentat defensa la capacitat de les administracions públiques per participar i desplegar xarxes de telecomunicacions obertes, disponibles per a qualsevol ciutadà en condicions més eficients i competitives que les actuals. El recurs, amb data del 25 de febrer, també denuncia que la CMT afavoreix l’adjudicació de recursos públics a interessos privats.

En un comunicat, aquesta entitat sense ànim de lucre manté que tant la directiva europea com la norma estatal reconeixen plenament la llibertat en l’exercici de les telecomunicacions com el que practica de fa anys Guifi.net. La legislació, afegeix, obliga a les administracions a procurar un ús eficient dels recursos públics i no causar discriminacions.

Però la realitat és ben diferent, lamenta Guifi.net: “Dia a dia s’observa com sovint les administracions públiques afavoreixen amb els actius que són de tots a les operadores que exploten les xarxes de forma tancada i en exclusiva”.

Com a exemple d’aquesta situació, la Fundació cita la circular que han impugnat, la 1/2010 publicada per la CMT. Segons explica, es tracta d’una mostra de “com es castiguen models més oberts i eficients” mentre que per altra banda “es premia la pràctica de models de negoci tancats i especulatius que desaprofiten la capacitat de les xarxes de nova generació i perpetuen una situació de mal servei i falta real de competència, perjudicant així el lliure mercat, la innovació i la creació de nous models alternatius”.

En resum, la Fundació impugna la circular per perjudicar la butxaca del consumidor que “paga dues vegades pel mateix”, i diu que acudirà a on sigui necessari per defensar l’ús eficient i sense discriminacions de les xarxes de telecomunicacions.

Guifi.net és una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral, i sense cost per a l’usuari, que es vertebra a partir d’un acord d’interconnexió on cadascú al connectar-se estén la xarxa i obté connectivitat. Està en funcionament des del 2004 i connecta a més de 100 municipis i 12.000 llars a través de 18.000 quilòmetres lineals de xarxa per tot l’Estat.