L’editora d’El Punt, l’Avui i El 9 Esportiu ha fet un primer pas per intentar canviar els efectes que estan causant quatre anys de recessió en l’economia del grup, i ha proposat a tota la plantilla un pla de baixes voluntàries amb indemnitzacions de 45 dies per any treballat.

El termini per acollir-s’hi finalitza aquest divendres, i un cop se sàpiga el nombre de treballadors que s’hi ha avingut la direcció d’Hermes Comunicacions estudiarà la situació per decidir quin serà el següent pas.

Segons ha explicat a Comunicació 21 Joan Vall i Clara, vicepresident d’Hermes, el grup està treballant per trobar la manera de poder afrontar d’una difícil situació que afecta a tots els mitjans amb la idea de sortir-ne reforçat.

Tot i que amb anterioritat diverses fonts havien assegurat a aquest web que el grup preparava un ERO de 120, 150 o fins i tot 170 treballadors (en té uns 400), Vall ha deixat entendre que tot plegat són especulacions i que de moment Hermes no ha res decidit. Des del comitè d’empresa també es nega que s’hagi donat cap xifra, i de moment resta a l’espera de conèixer el proper pas de la direcció.

El que sí ha confirmat Vall i Clara a Comunicació 21 és que l’oferta de baixes voluntàries és per a tots els treballadors del grup; és a dir, que inclou els de l’Avui, que encara no fa un any ja van passar per un ERO. Tot i que pertanyen a la Corporación Catalana de Comunicació, el 100% de les accions són d’Hermes. En el mateix sac es troba també la plantilla d’El 9 Esportiu, editada per Comercialitzadora i Editora de la Coordinadora de Mitjans, i la de la revista Presènica, de les quals Hermes posseeix el 95 i el 76% de les accions respectivament.

Especulacions

La incertesa de la situació i la manca d’informació han multiplicat les especulacions. Entre elles, que El 9 Esportiu tancaria, o que es convertiria en una publicació autònoma amb forma de Societat Anònima Laboral, una mena de cooperativa capitalitzada per les indemnitzacions dels treballadors, solució que també ha sonat per externalitzar altres serveis, com Presència i Sortim.

A més, també ha tornat a sonar la possibilitat d’unificar les capçaleres d’El Punt i l’Avui, o la de mantenir la marca El Punt per a Girona (tancant Barcelona i Tarragona) i l’Avui per a la resta de territori.

Amb tot, de moment la direcció no ha posat sobre la taula cap de les possibles accions que es poden dur a terme per reconduir la situació. I com a mínim no ho farà fins que es tornin a reunir la setmana que ve amb els comitès d’empresa sabent ja quantes persones s’han acollit al pla de baixes voluntàries.

#el9notanca

Les dificultats per les que passa el grup van saltar a Twitter el passat 17 de maig amb la creació de l’etiqueta #el9notanca. Arran dels dubtes que va generar, el director del diari esportiu, Pep Riera, va piular: “El 9 està en un procés de reestructuració del grup editor, que té els problemes de tots els grups de premsa, i es preveu al setembre surti reforçat”. Poc després, assenyalava que al grup “han de passar coses”, i deia creure que aquestes “seran per a bé d’El 9”.

Finalment, sobre el rumors que s’estaven estenent per la xarxa, Riera afegia: “Sabeu també que els títols d’El9 solen tenir múltiples lectures. El d’avui, també sobre el futur d’El9”. Aquell dia, l’esportiu titulava: “Si no us fa res, anem tirant”.