El Govern espanyol busca la manera de castigar els mitjans digitals catalans i està revisant les subvencions de 2017 pendents de concessió. Segons el secretari d’Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, els ajuts “no es deixaran de donar”, però sí que se’n farà un “repartiment objectiu”, ha explicat en compareixença al Senat per informar de l’aplicació de l’article 155.

Bermúdez ha admès que el motiu de la revisió és el suport dels mitjans digitals al sobiranisme-independentisme. “No hi havia millor negoci a Catalunya aquests quatre anys que muntar-se una pàgina web per donar suport al procés i endur-te una subvenció”, ha arribat a afirmar. Els únics ajuts que s’estan “repassant” són als digitals, de manera que no s’afectaran les línies a mitjans impresos, televisions, ràdios, o entitats i organitzacions del sector de la comunicació.

En la seva intervenció, Bermúdez de Castro ha criticat la premsa catalana en general i els digitals en particular, als quals ha acusat de publicar “falsedats” i d’utilitzar la “postveritat”. Segons ha dit, “hi ha moltes pàgines web que han nascut al caliu del procés –no els mitjans tradicionals, ni molt menys– que a base de subvencions expliquen una altra veritat”.

El que no ha explicat el secretari d’Estat és com es farà aquest “repartiment objectiu” dels 1,9 milions de dotació que tenen els digitals. Les bases reguladores de les subvencions deixen poc marge per a la inventiva, ja que estableixen molt clarament com es determinen els imports dels ajuts, que es calculen a partir de criteris com el nombre de treballadors o els usuaris únics als webs, les pàgines vistes i la durada mitjana de les visites.

Totes les subvencions als mitjans es van convocar el passat maig, i segons les bases s’haurien d’haver resolt al cap de sis mesos, al novembre. Amb l’aplicació del 155, el Govern espanyol va ampliar el termini màxim de resolució sis mesos mes, fins al maig.

Un 22,1% més de pressupost

Enguany, la Generalitat havia pressupostat una dotació de 8.999.000 euros a les diferents línies de subvencions als mitjans, un increment del 22,1% respecte la convocatòria de 2016. Els increments es produeixen en totes les modalitats, excepte en la de diaris impresos.

Concretament, la dotació per a les emissores de televisió és de 615.000 euros (+7,89%); a les emissores de ràdio, de 704.000 euros (+22,01%); als mitjans informatius digitals, d’1.922.000 (+29,78%), i a entitats i organitzacions del sector de la comunicació, d’1.520.000 euros (+86,7%).

Per la seva part, els ajuts a publicacions periòdiques en paper continuen com els més ben dotats, amb 4.238.000 euros (+7,89%), dels quals 2.520.000 són per a diaris (-3,08%) i 1.718.000 per a publicacions no diàries (+29,37%).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram