L’Agència Tributària ha començat a retornar a la CCMA l’IVA deduïble corresponent al primer trimestre de 2015, segons ha anunciat aquest divendres Brauli Duart en la sessió de control parlamentària. En concret, a principis de mes va retornar l’IVA de març, més recentment el de gener, i ara només falta el de febrer.

La devolució de l’IVA deduïble, que s’hauria d’haver produït durant la primera quinzena d’abril, respon al recurs que la Corporació havia presentat davant del Tribunal Econòmic-Administratiu Central, que li va donar la raó, segons ha explicat el seu president.

D’aquesta manera, només quedaria pendent l’IVA deduïble del període 2012-2014, el qual Hisenda es nega a retornar pel conflicte obert entre ambdues parts, el qual està en procés judicial.

Així doncs, el préstec que el Govern atorgarà a la CCMA per fer front a les seves necessitats financeres no haurà de 35 milions d’euros, sinó de 20, que són els que tenia previst cobrar el període 2012-2014 i Hisenda es nega a retornar.

Origen del litigi

El conflicte es remunta al juliol de 2012, quan l’Agència Tributària va establir que els mitjans públics només podien deduir l’IVA de la part empresarial de la seva activitat, excloent-ne les aportacions públiques. D’aquesta manera, la subvenció del Govern a la Corporació, que representa un 75% del pressupost, en quedava fora, motiu pel qual Hisenda va presentar una reclamació pels dos últims anys, la liquidació dels quals ja havia estat acceptada pel propi Ministeri.

Una reclamació amb impacte de 80 milions d’euros: els 20 que l’Agència Tributària es nega a retornar, i els 60 que vol recuperar per les deduccions que ja abonades a la Corporació. L’ens, però, es nega a retornar-los mentre dura el litigi, amb el convenciment que aquest es resoldrà al seu favor, com quan el 2005, en un cas semblant, la justícia europea va acabar donant la raó a les televisions autonòmiques.

Enguany, la situació ha tornat a abans del canvi de criteri d’Hisenda, després que el Congrés dels Diputats aprovés una reforma fiscal la qual especificava que les ràdios i les televisions públiques es podien deduir l’IVA de tots els seus ingressos.