L’Agència Tributària ha desestimat aquesta setmana les al·legacions presentades per la CCMA, arran de la reclamació del retorn de l’IVA pel canvi de criteri en les deduccions dels darrers exercicis, i que suposa un impacte negatiu per a l’ens de 80,5 milions entre 2012 i 2014. Així ho ha anunciat el president de la Corporació en sessió de control parlamentària.

Brauli Duart ha assegurat que havien rebut la denegació amb sorpresa i preocupació, ja que ha arribat després que el Congrés aprovés el passat dia 20 incorporar una esmena a la Llei de l’IVA que especifica que les ràdio i les televisions públiques no estatals es podran deduir tot l’impost a partir de l’1 de gener. Malgrat anteriorment ja es feia així, el juliol de 2012, Hisenda va decidir modificar el criteri, de manera que només es podien deduir la part empresarial de la seva activitat, quedant-ne excloses les aportacions públiques.

Duart ha explicat que, les al·legacions presentades per la CCMA a l’Agència Tributària, coincidien “fil per randa” amb les argumentacions de l’esmena recolzada per al Congrés per PP, PSOE, CiU i PAR.

Es recorrerà a la via judicial

Amb tot, com ja havia fet en anteriors ocasions, Duart ha recalcat que la reclamació d’Hisenda es pledejarà als tribunals fins al final, i s’ha mostrat convençut que, amb la nova Llei de l’IVA, hi ha “molts punts” per guanyar el cas abans d’haver d’arribar a Europa.

En aquest sentit, cal recordar que, el 2005, es va produir un cas semblant on la justícia europea va acabar donant la raó a les televisions autonòmiques. 

Préstec de 20 milions

Ara, el problema és fer front als problemes de tresoreria que generen els 20 milions que deixarà d’ingressar la CCMA mentre dura el litigi, corresponents al que Hisenda es nega a retornar per les deduccions de 2014; els altres 60 milions són la quantitat que vol recuperar per les liquidacions ja abonades a la Corporació i que aquesta no pensa satisfer.

Duart ha explicat que s’està treballant amb el Departament d’Economia perquè atorgui a la CCMA un crèdit extraordinari de 20 milions que es retornarien un cop es resolgués favorablement la via judicial.

Amb l’aprovació de la nova normativa de l’IVA, la xifra d’aquest préstec s’ha rebaixat en 15 milions respecte a la petició inicial, que incloïa els diners que Hisenda deixaria de pagar l’any vinent.