La plantilla dels serveis tècnics d’emissions d’IB3 ha iniciat aquest dimecres una vaga indefinida que ha deixat la cadena sense senyal amb una imatge estàtica. Els treballadors protesten contra l’ERO presentat per la nova adjudicatària del servei, la UTE Bienvenido Gil-Videoreport, que preveu l’acomiadament d’11 dels 39 empleats i una reducció salarial per a la resta.

Inicialment, dilluns i dimarts s’havien de realitzar aturades parcials, les quals finalment es van suspendre com a mostra de bona voluntat per continuar les negociacions amb l’empresa. Aquestes, però, no han arribat a bon port i s’ha iniciat la vaga indefinida que es mantindrà fins que no hi hagi acord.

Suspesos els serveis mínims

Aquest dilluns, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va suspendre els serveis mínims imposats per l’empresa, donant la raó als treballadors, que els van impugnar per “abusius i vulnerar el dret de vaga”.

Els delegats sindicals entenen que la redifusió de programació enllaunada, pel·lícules i sèries, així com l’emissió d’espais que no siguin informatius, no són un “servei essencial” per a la comunitat, per la qual cosa no es poden imposar com a servei mínim.

Amb tot, la plantilla considera “fonamental” mantenir el dret a la informació de la ciutadania, motiu pel qual mantindrà l’emissió dels informatius de migdia i vespre.

Retallada inviable

Els representants dels treballadors asseguren que “és totalment inviable l’emissió d’IB3 tal com la coneixem amb un terç menys de la plantilla”. Això, segons ells, demostra una “mala gestió” de l’ens i “molt poc coneixement” del sector”. A més, retreuen a la direcció de la cadena que es desentengui de la situació i rebutgi seure a la taula de negociació.

Els delegats recorden que, en els tres anys amb l’anterior adjudicatària, Telefónica Servicios Audiovisuals, el nombre de treballadors s’ha reduït un 20% i s’ha perdut poder adquisitiu (supressió de plusos, festius, congelació d’IPC), arribant a cobrar menys que quan el 2008 treballaven per a Salom Àudio i Vídeo.

I és que la plantilla d’emissions d’IB3 porta gairebé vuit anys treballant a la cadena pública però en quatre empreses subcontractades diferents. La darrera, filial del grup Vértice 360º, porta poc més d’un mes encarregant-se’n. L’adjudicació es va realitzar per 2 milions, la meitat de l’anterior contracte amb Telefónica, malgrat IB3 manté el mateix pressupost del 2012.

Aquest és el tercer ERO en poc temps a la cadena pública després dels realitzats a Central Broadcaster Media (adjudicatària dels serveis informatius d’IB3) i a Videoreport (encarregada de l’explotació tècnica d’estudis, del departament de decorats i d’estilisme a IB3 Mallorca, i l’operació tècnica de les delegacions de Menorca i Eivissa).