El titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Madrid, Arturo Zamarriego, ha citat a declarar com a investigats els periodistes d’El Mundo Javier Sánchez, Paula Guisado i Quico Alsedo; el director del diari, Pedro G. Cuartango, i el president d’Unidad Editorial, Antonio Fernández Galiano, per publicar les informacions conegudes amb el nom de football leaks sobre els suposats delictes fiscals en el món de futbol. El jutge els imputa els delictes de desobediència i revelació de secrets.

Al desembre, Zamarriego va prohibir cautelarment a El Mundo i els altres 11 mitjans que van participar conjuntament en la investigació difondre’n els resultats, ordre que no va ser atesa.

Ara, el jutge ha admès a tràmit una denúncia del despatx d’advocats Senn Ferrero, un dels que gestionava les operacions fiscals d’alguns professionals del món de futbol, entre els quals Cristiano Ronaldo. Al desembre, el despatx va demanar aturar la publicació de les informacions pel suposat hackeig del seu sistema informàtic mesos enrere.

Precisament, Zamarriego basa la imputació en què la informació publicada havia estat sostreta de Senn Ferrero, cosa que El Mundo nega, assegurant que ha utilitzat els documents obtinguts pel setmanari Der Spiegel provinents de “desenes de fonts”.

“Insult contra la intel·ligència”

El diari considera que l’actuació d’Arturo Zamarriego és “incomprensible”. En un editorial assegura que “resulta preocupant l’acusació de revelació de secrets quan el que els 12 mitjans han fet és posar en evidència una xarxa de frau fiscal en el món del futbol”. Cal recordar a cap de les altres onze capçaleres que van publicar la informació se’ls ha imputat per fer-ho.

“Tota l’actuació d’aquest jutge, que té una especial fixació contra la premsa com demostra el seu historial, és un insult contra la intel·ligència”, etziba El Mundo. “Estem segurs que instàncies judicials superiors revocaran les seves insòlites i injustificades decisions”, rebla.

La PDLI demana protegir les filtracions

La Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació que la imputació dels periodistes d’El Mundo, el seu director i l’editor per publicar dades veraces i d’interès públic és una “barbaritat” que vulnera el dret a la informació.

Per a la PDLI, aquesta imputació torna a posar de manifest la “necessitat de protegir les filtracions, tant als informants com als mitjans que les difonen, com una part inseparable del dret a la informació”.

En aquest sentit, la Plataforma recorda que el Congrés dels Diputats està tramitant una proposició de llei impulsada per Ciudadanos que “contempla una visió molt estreta del que es considera denunciant, restringint la protecció a casos molt limitats”.

Entre d’altres, la PDLI reclama que es garanteixi l’anonimat de l’informant; que pugui tenir estatus de denunciant qualsevol persona i no només les vinculades a l’Administració pública; que les irregularitats de les quals s’alerten també puguin ser d’àmbit privat, i que la obtenció de la informació protegida inclogui amb les cauteles necessàries l’accés a sistemes o dispositius.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram