Per alliberar una part de l’espectre digital a favor de la telefonia de quarta generació, l’Executiu de Zapatero havia dissenyat un procés de reantenització que tenia un cost de 800 milions d’euros, els quals es sufragaven amb el que havien pagat les operadores de telecomunicacions (1.800 milions).

El Govern de Rajoy, però, vol destinar els 800 milions a eixugar part del dèficit que arrossega l’Estat. Per fer-ho barrina dues opcions: o traslladar algunes freqüències i que el cost de la resintonització l’assumeixin els particulars i les comunitats de veïns, o alliberar espai a costa dels múltiplexs que tenen les cadenes actualment.

Inicialment, el Ministeri d’Indústria havia proposat que els MUX de les privades es reduïssin a la meitat, però s’hi van oposar. Ara, ha plantejat que el total de MUX passin de deu a set: les autonòmiques renunciarien a un múltiplex, TVE a un altre, i el conjunt de privades a un tercer. És a dir, entre Telecinco, Antena3, La Sexta, Cuatro, Net TV i Veo renunciarien a un sol múltiplex, la qual cosa no els faria perdre cadenes, ja que a cada MUX hi caben entre quatre i sis canals de TDT o dos en alta definició. Això vol dir que s’haurien de comprimir alguns canals estàndard, amb la qual cosa es perdria qualitat d’imatge.

Segons informa Efe, aquesta proposta no desagrada tant a les privades, tot i que la negociació segueix oberta. En canvi, les autonòmiques no ho veuen amb tan bons ulls, especialment a TV3, que encara que comprimís canals en un múltiplex, hauria de renunciar sí o sí a l’alta definició, una aposta en la qual és capdavantera i ja hi porta invertits uns quants milions d’euros.

En un cas semblant es trobaria TVE. El conseller Miguel Ángel Sacaluga, tot i assenyalar que RTVE no ha rebut cap comunicació d’Indústria, ha assenyalat que la TVE “ha de seguir contenint un servei públic de qualitat en el que s’han d’incloure les noves tecnologies: crear mercats que després pugui explotar la privada”, segons recull Efe.

La solució per no renunciar a l’alta definició, segons Sacaluga, seria que les televisions autonòmiques i TVE compartissin un MUX d’alta definició, tot i que tampoc sembla tan senzill: “Abans s’haurien d’aclarir aspectes tècnics i econòmics complexes”, ha afegit.