La Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes ha reclamat un cop més la creació del Consell General de Col·legis de Periodistes, tot remarcant que l’actual situació suposa un “greuge comparatiu” respecte a d’altres consells generals professionals de recent constitució.

Així doncs, els degans dels onze col·legis que formen part de la Xarxa (Catalunya, Galícia, Múrcia, Andalusia, País Basc, Castella i Lleó, La Rioja, Astúries, Navarra, Aragó i la recent incorporada Cantàbria) han acordat impulsar de nou davant del Congrés dels Diputats les gestions necessàries per constituir aquest òrgan.

La Xarxa explica que la seva creació “va quedar a les portes d’aprovar-se” en l’anterior legislatura, i comptava amb el suport de la majoria dels grups parlamentaris. Ara ho tornarà a intentar i es compromet a impulsar i continuar amb els tràmits del procés per crear Consell General de Col·legis de Periodistes.

La legislació estableix que quan hi hagi constituïts diversos col·legis de la mateixa professió d’àmbit inferior a l’estatal, haurà d’existir un consell general.

La seva constitució és una petició que ja van realitzar els anys 2005 i 2007 els col·legis de periodistes de Catalunya i Galícia, els dos primers creats, sense obtenir cap resposta. Posteriorment, amb la posada en marxa de més col·legis, el 2010 es va reprendre la reclamació, i a partir del 2018 es va intensificar amb la creació de la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes.