Reproducció de la portada del número 1. La revista Interviú, embrió del Grupo Zeta, fa 40 anys. Per commemorar l’efemèride, la capçalera ha publicat un especial que repassa la seva història i que va acompanyat d’un facsímil del seu primer número, el qual es va posar a la venda el 22 de maig de 1976 a un preu de 40 pessetes.

L’objectiu del fundador d’Interviú, Antonio Asensio Pizarro, era impulsar un setmanari d’investigació que es convertís en tot un referent. No només ho va aconseguir pels seus reportatges, denúncies, investigacions i exclusives, sinó també per les portades eròtiques, essent la primera revista espanyola que mostrava noies en topless en la coberta.

El periodisme que ha practicat la capçalera durant aquests 40 anys s’ha traduït en amenaces, judicis, multes i diversos segrestos per part de les autoritats, entre d’altres. El primer número censurat va ser set mesos després de néixer, el Nadal de 1976, pel reportatge El dinero de los Franco, un reportatge sobre els comptes de la família del dictador. El darrer intent per aturar la revista (no sempre ho han aconseguit) es va produir fa quatre anys.

L’especial dels 40 anys d’Interviú, amb una portada protagonitzada per la cantant Chenoa, repassa l’evolució de l’erotisme durant aquestes quatre dècades, mostrant com ha canviat en aquest temps l’estètica dels nus. El número també inclou un recull fotogràfic de coneguts personatges empresonats, i recorda alguns dels reportatges de l’anomenat periodisme gonzo (on el reporter forma part de l’acció) que ha anat publicant al llarg d’aquests anys.

“Interviú va ajudar a impedir que el vell règim controlés els tempos, donant-li al públic informació de manera nova i atractiva, com no la trobava a Informe semanal”, explica a El Periódico l’actual director, Alberto Pozas, sobre els primers anys de la capçalera.

“La gent segueix trucant-nos per explicar-nos els seus problemes perquè sap que tenim les orelles grans i que per a nosaltres no hi ha històries petitets. La clau del nostre èxit ha estat tenir present l’advertència que Asensio va fer als qui aleshores formaven la revista: ‘No oblideu mai que el vostre poder està en la gent del carrer’”, afegeix Pozas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram