El periodista Jaume Guillamet i Lloveras ha fet donació del seu fons a la Universitat Pompeu Fabra, d’on és catedràtic de Periodisme del Departament de Comunicació i coordinador del Grup de Recerca en Periodisme.

Es tracta d’un recull en format paper de tota la seva obra al llarg de 50 anys que s’ha incorporat a la Biblioteca/CRAI del Poblenou, on resta identificada com a Fons periodístic Jaume Guillamet. A més, s’ha creat una col·lecció digital amb la mateixa denominació que permet la seva consulta en obert a través del repositori cooperatiu Memòria Digital de Catalunya de la UPF.

El fons inclou tota la producció periodística que va escriure entre 1968 i 2017, formada per 2.182 articles de gairebé tots els gèneres periodístics (notícies, reportatges, cròniques, articles, editorials, columnes d’opinió, entrevistes, etc.) i de temàtica variada, oferint una visió de la història política, cultural i social de Catalunya durant aquest període.

Els articles es van publicar en 72 capçaleres, destacant diaris com Tele/eXpres o Avui, dels quals Guillamet en fou sotsdirector, i d’altres com Catalunya Exprés, El País, El Periódico de Catalunya, Regió 7, Hora Nova, La Hoja del Lunes o Punt Diari, a més de revistes com El Món, Presència, Empordà Federal, Serra d’Or, L’Avenç o Catalunya Municipal.

50 anys de producció periodística en dues etapes

L’acord de donació, de caràcter perpetu i gratuït, va ser signat dilluns per Jaume Guillamet i el rector de la UPF, Jaume Casals.

“Sempre he escrit sobre Catalunya. Crec que aquest fons és una bona mostra del que ha passat en aquest país al llarg de cinquanta anys”, va assenyalar durant l’acte Guillamet, qui va explicar que el recull es pot dividir en dues etapes: una primera, des de 1967 fins a mitjans dels 80, quan va ser periodista actiu de redacció: “Durant aquest període feia feina de redactor, eren els fets i l’actualitat el que em feien tocar un tema o un altre”.

El segon període engloba des de mitjans dels anys 80 i fins al 2017, una etapa en què ha escrit articles de col·laboració: “En aquests anys soc jo que opino i decideixo sobre què escric, amb el vistiplau dels directors, i aquí és quan ja començo a tocar temes relacionats amb la història del periodisme”, assenyalava.

Durant l’acte, Jaume Guillamet es va mostrar agraït amb la Pompeu Fabra per la tasca que li ha permès desenvolupar i per haver fet possible aquest projecte: “Per als que hem estat a altres llocs al llarg de la nostra trajectòria professional, la UPF ha estat com un premi que hem tingut a la vida. Som una generació que hem estrenat democràcia, diaris, i hem estrenat una universitat que t’ho deixa fer tot, que et permet decidir què vols fer, és tot un luxe”, va afirmar.

Per la seva part, Jaume Casals va ressaltar el valor històric que suposa poder accedir a tota l’obra periodística de Guillamet: “El Jaume és i ha estat un fotògraf molt bo del present. Però ara mateix no sabem el que val tota aquesta feinada que ha fet, perquè quan realment valdrà molt serà d’aquí uns anys”, va afirmar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram