El fotoperiodista Jordi Borràs ha guanyat la desena edició del Premi Josep Maria Planes de periodisme d’investigació i crítica social pel seu llibre Tots els colors del negre. L’extrema dreta a l’Europa del segle XXI (Ara Llibres).

El jurat ha destacat el treball “exhaustiu” de Borràs i la seva “llarga investigació de tants anys” sobre l’extrema dreta reflectida en un llibre “de qualitat, ben documentat i contrastat”. També ha valorat els riscos que ha comportat la investigació per al seu autor, que segons el jurat té un estil que recorda al del mateix Josep Maria Planes, en una crònica “personal i compromesa que barreja periodisme i fotoperiodisme”.

Enguany, el jurat també ha decidit concedir una menció especial a la periodista Núria Orriols pel reportatge Privilegis al Parlament: la cambra paga 1,7 milions d’euros anuals a funcionaris que no hi treballen, publicat al diari Ara, pel seu “impacte a nivell públic i institucional i que, a més, ha provocat canvis”.

El lliurament tindrà lloc el 31 de gener al Centre Cultural El Casino de Manresa. L’acte s’obrirà amb un diàleg sobre com informar de l’extrema dreta amb Jordi Borràs i el també fotoperiodista Salvador Redó.

El guardó el convoquen l’Ajuntament de Manresa i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i està dotat amb 1.000 euros.

El jurat estava format per l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro; la corresponsal del setmanari El Siglo a Catalunya, Teresa Carreras; el professor del Departament de Comunicació de la UVIC-UCC, Xavier Ginesta; els periodistes Josep Gifreu i Jordi Finestres; Joan Piqué, cap de gabinet d’Alcaldia i Comunicació, de l’Ajuntament de Manresa, i com a secretària Mar Martí, presidenta de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes.