Foto: Pere Francesch / ACN

El director i guionista de documentals i periodista Jordi Rovira va estrenar l’any 2015 el documental Joana Biarnés, una entre tots, codirigit amb Òscar Moreno, dedicat a la fotògrafa catalana, que va morir el 2018. Quan van tirar endavant el documental, Rovira ja li va dir a Biarnés que volia fer un llibre biogràfic sobre la seva vida, perquè “hi havia històries que havien quedat al tinter”. El resultat quatre anys després: la biografia No serà fàcil. Joana Biarnés, una fotògrafa en un món d’homes, publicat per La Campana. L’autor destaca que la història de la protagonista és “la crònica d’un país”, principalment de finals del franquisme.

“El documental va fer explotar la figura de la Joana Biarnés, que era una jubilada que no la coneixia ningú, i els tres darrers anys de la seva vida va estar recollint premis i fent exposicions”, ha remarcat. Rovira ha dit que al llibre, que també inclou fotografies, hi apareixen històries inèdites respecte del documental Joana Biarnés, una entre tots i va més enllà.

Mentre estava escrivint l’obra amb Joana Biarnés, fent trobades i descobrint nova documentació, ella va morir el 2018. Finalment, qui va ajudar l’autor a tirar endavant el text va ser el marit de la fotògrafa. En total, ha fet 50 entrevistes amb persones que la van conèixer i també hi ha articles de Biarnés.

L’autor ha ressaltat que la biografia de Biarnés és “la crònica d’un país, perquè ella fotografiava en ple franquisme amb els problemes de la censura; va cobrir els nous gustos musicals amb grups com els Brincos, els Bravos, Serrat…; va retratar els canvis en el món de la moda… Tots els canvis que es produïen a finals del franquisme ella estava a primera fila”, ha destacat.

Al llibre hi apareixen noms i anècdotes relacionades amb Rita Hayworth, The Beatles, Orson Welles, Serrat, Raphael, Natalia Figueroa, Adolfo Suárez, Los Brincos, Vicenç Ferrer, Anastasio Somoza, Rudolf Nuréiev, Polanski, Dalí, Luis Miguel Dominguín i Camilo José Cela, entre d’altres.

‘No serà fàcil’

El títol No serà fàcil és perquè el pare de Joana Biarnés, fotògraf d’esports, sempre li deia a ella que no ho tindria fàcil si volia dedicar-se a aquest món de la fotografia. De fet, ella, en els seus inicis com a fotògrafa, acompanyava el seu pare. “La frase ‘no serà fàcil’ a ella li va marcar molt”, ha apuntat l’autor. “Joana Biarnés va ser moltes coses més a part de fotògrafa, va ser una persona amb una capacitat de superar els obstacles i que va obrir camí sense buscar-ho”, ha declarat Rovira.

L’autor ha apuntat que ha intentat que cada capítol del llibre fos com un reportatge llarg amb un eix i un final i que tot tingués una unitat.