El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, ha volgut sortir al pas de les veus que els darrers dies alertaven dels riscos que amenacen el model de TV3 i que qüestionaven el compromís del Govern amb la radiotelevisió pública. En un article publicat aquest diumenge a El Punt Avui, Martí remarca el “compromís polític inqüestionable” de l’Executiu recordant les referències del president Artur Mas als mitjans de la CCMA com a “una estructura d’Estat que serveix d’exemple per a les que s’han de construir en un futur immediat”, així com les del conseller de la Presidència, Francesc Homs, qui apostava per “preservar-los i defensar-los”.

Amb tot, el secretari de Comunicació assenyala que el Govern no pot situar els mitjans públics “en el terreny de l’excepció” pressupostària. “Si polítiques bàsiques com són les de salut, ensenyament i benestar s’han vist afectades per l’asfíxia financera a què el deute i les exigències de dèficit que dicta l’Estat sotmeten la Generalitat, ningú no podria entendre que aquesta situació no impactés també en el pressupost de la CCMA”, argumenta al respecte.

Un model susceptible de millorar

Davant d’aquest escenari, Martí emet un “judici positiu” sobre la rescissió dels contractes amb les productores que exercien de delegacions de TV3 a les Terres de l’Ebre, Pirineus, Pallars i Catalunya Nord, ja que, en els casos de les dues primeres, suposarà l’obertura de sengles delegacions pròpies.

“Els responsables de la CCMA aconseguiran, amb menys recursos per l’estalvi a què estan obligats, no només preservar la proximitat i cobertura informativa de tot el territori, sinó que ho faran incrementant la presència efectiva de TV3 al país, amb professionals i mitjans propis”, destaca.

En el seu escrit, el secretari de Comunicació valora el fet que els directius de la CCMA prenguin decisions, perquè per molt èxit que tingui el model, aquest sempre és susceptible de millorar. A més, adverteix que, quan canvien les condicions, com en l’actualitat, “l’excés de conservadorisme i la por a prendre decisions” podrien condemnar un projecte reeixit a la fallida.

Demana no barrejar els interessos col·lectius amb els privats

Josep Martí defensa que les decisions de la direcció de la CCMA han d’anar en la línia de “preservar la qualitat, la pluralitat i la proximitat” dels seus mitjans, particularitats a les quals atribueix el lideratge de TV3. En aquest punt, remarca que, malgrat els “judicis apocalíptics que alguns van emetre” quan es va donar a conèixer el pressupost del 2012, la televisió no només ha mantingut el liderat, sinó que l’ha eixamplat.

Finalment, el secretari de Comunicació assegura que la crítica “és necessària i serà sempre ben rebuda”, però demana fer un esforç “per no barrejar elements que poden portar a confondre allò que sí que pertany a l’àmbit d’interès col·lectiu (com és el transcendental paper que han de tenir reservat els mitjans públics i nacionals a Catalunya i quins criteris han de servir de guia per a la seva actuació) amb allò de caràcter més privatiu i particular, com és l’organització interna dels mateixos mitjans i les condicions i relacions laborals que se’n deriven com en qualsevol altra organització”.