A principis de setembre es va posar a la venda La Maleta de Portbou, una revista bimestral impulsada pel filòsof i periodista Josep Ramoneda. La nova publicació està dedicada a l’anàlisi de l’actualitat i al pensament, i busca crear un espai de reflexió, d’intercanvi d’idees i de debat a partir de dues disciplines com són la filosofia (i les humanitats en general) i l’economia, en un moment en què les societats “viuen la inquietud, el desconcert i fins i tot el desassossec dels grans moments de canvi”, explica la capçalera.

Editada per Galaxia Gutenberg, es pot adquirir a quioscos, llibreries i també en format digital al seu web. El seu objectiu és oferir als interessats “una plataforma de programació i de proposta, una gamma variada de vies d’accés a la cultura”, en paraules de Ramoneda. Segons apunta, la quantitat de continguts en la societat d’informació és “immensa”, i la gent necessita “guies” per moure-s’hi. “Aquest projecte és, en cert sentit, un cercador cultural d’una altra naturalesa”, afegeix.

Inspirada en Walter Benjamin

La revista rep el seu nom en memòria del filòsof alemany Walter Benjamin, que es va suïcidar a Portbou el 1940 quan fugia de la persecució nazi. Benjamin volia llançar la revista de pensament Angelus Novus, la qual finalment no va arribar a néixer mai.

Sobre la publicació, va escriure: “El destí d’una revista és fer patent l’esperit propi de la seva època. L’actualitat d’aquest esperit és més important per a ella que la seva unitat o claredat; per tant, una revista estaria condemnada –com els diaris– a la insubstancialitat més completa si en ella no es pogués configurar una vida amb força suficient per salvar tot quant resulti problemàtic amb base en la seva pròpia afirmació”.

Sobre aquesta definició de Walter Benjamin neix La Maleta de Portbou. El seu consell editorial està format per Jordi Alberich, Esperanza Rabat, Antonio Ramírez, Marta Ramoneda Molins, Joan Tarrida, i el mateix Josep Ramoneda.

Presentació aquest dimarts

La nova revista es presenta en societat aquest dimarts, a les 19.30 h, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el qual Ramoneda va dirigir durant 22 anys.

A banda d’ell, en l’acte també hi participen tres dels autors que han col·laborat en el primer número: Antón Costas, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona; Jorge Wagensberg, doctor en Física i professor de Teoria dels processos irreversibles de la UB i director científic de la Fundació La Caixa, i Marina Garcés, professora titular de Filosofia de la Universitat de Saragossa.

En el primer número de la publicació també participen, entre d’altres, la sociòloga Eva Illouz; l’antropòleg Roger Bartra; l’historiador Achille Mbembe; l’economista Joaquín Estefania, o els filòsofs Étienne Balibar i Santiago Zabala.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram