La renovació del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el mandat caducat des del març, s’ha desencallat. Junts per Catalunya, Esquerra i Ciutadans han tancat un acord per repartir-se el nomenament dels sis membres de l’òrgan directiu –en principi dos per grup–, al qual s’hi ha sumat el PSC després que la formació taronja li cedís una cadira.

Per al nou consell de govern, ERC proposa Saül Gordillo, actual director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la CCMA, que n’assumiria la presidència, i Rosa Romà, degana del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya. Per la seva part, JxCat presenta les candidatures dels periodistes Miquel Calçada i Sílvia Cóppulo, i el PSC la de Xavier Marcé, vicepresident del Grup Focus. El conseller a proposta de Cs és Eladio Jareño, que ha dimitit com a director de TVE.

Un cop renovada la cúpula de la CCMA, i tal com preveia el pacte de govern, ERC s’encarregaria de designar el director de TV3 i el cap d’informatius de Catalunya Ràdio, mentre que JxCat triarà el director de Catalunya Ràdio i el cap d’informatius de TV3. És a dir, a la inversa que en l’anterior legislatura.

L’acord entre les quatre formacions polítiques arriba poc després que el Parlament reactivés amb el suport de tots els grups la proposició de llei per modificar les lleis de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, la qual recupera la ponència conjunta acordada per unanimitat l’estiu de 2017, i que va quedar pendent d’aprovació en l’anterior legislatura a causa de la dissolució del Parlament per l’article 155 de la Constitució Espanyola.

Amb l’acord tancat per JxCat, ERC, Cs i PSC, el consell de govern de la CCMA podrà ser escollit complint amb les directrius de la ponència malgrat encara no sigui normativa: que els consellers siguin nomenats amb el suport de dos terços de la cambra i a proposta d’un mínim de tres grups parlamentaris.