El proveïdor alemany del servidor de Kaos en la Red, Hetzner, havia avisat al mitjà alternatiu que aquest dilluns a les 11 h bloquejaria els seus servidors si no retirava una sèrie d’articles publicats fa més d’un any, tot i que la majoria escrits fa tres en el context del conflicte de Gaza. El motiu, una denúncia d’una persona en nom d’AFI-CAT (Association of Friends of Israel in Catalunya).

El col·lectiu s’hi va negar, l’empresa alemanya va donar un ultimàtum, i Nodo 50 (proveïdor d’internet de Kaos en la Red) va començar a migrar el web a un servidor de Suècia. Finalment, quan s’hauria d’haver produït el bloqueig, l’empresa alemanya s’ha fet enrere.

“No sabem amb precisió les raons que han portat Hetzner a realitzar aquest sobtat canvi d’actitud, però no hi ha dubte que la ràpida i contundent reacció de Nodo50, així com la denúncia pública i l’enorme repercussió mediàtica que s’ha produït des de la nit d’ahir ha pesat significativament en aquest canvi. En qualsevol cas, per aquesta vegada, la llibertat s’hagi imposat a la censura”, ha manifestat el col·lectiu.

“Intent de censura”

Segons explica Kaos en la Red, el domini de la persona que va enviar el missatge de queixa a Hetzner es va crear cinc dies abans de presentar la denúncia, i a més es redirigeix al Ministeri d’Afers Estrangers d’Israel.

Així, de Nodo50 es va informar l’empresa alemanya que no s’esborraria cap contingut perquè no hi havia cap ordre judicial que ho demanés; perquè la identitat del “delator” era “sospitosa de ser fraudulenta”, i perquè es tractava d’un “clar intent de censura cap a unes informacions que denuncien la vulneració dels drets humans i les resolucions de Nacions Unides per part d’Israel, així com la situació que travessa el poble palestí”.

Malgrat tot, el passat dissabte, Hetzner va avisar que aquest dilluns a les 11 h bloquejaria els servidors. Finalment no ha estat així, però Kaos en la Red s’ha traslladat igualment al servidor suec per la “manca d’escrúpols” de Hetzner a l’hora “d’interpretar” les condicions del contracte i per bloquejar webs a petició de particulars sense cap procés judicial ni verificació de la veracitat de les acusacions ni dels demandants.