El Ministeri d’Indústria ha escollit la data de l’1 de març perquè algunes operadores canviïn de múltiplex en el marc del procés de liberalització del dividend digital, que consisteix en deixar lliure part de l’espai radioelèctric, principalment per a la telefonia mòbil. Aquesta mudança d’alguns canals farà que alguns usuaris hagin de resintonitzar els descodificadors per continuar mirant els canals de TDT.

En tot cas, aquest procés no comportarà tocar les antenes, ja que els canals que canviïn de múltiplex ho faran a d’altres que ara mateix ja s’estan utilitzant. De fet, en alguns casos la resintonització l’executarà automàticament el mateix televisor o descodificador.

El Ministeri manté que, tot i tractar-se d’un procés tècnic complicat, es podrà enllestir el dia 1 de març, i que les operadores podran portar a terme la reordenació de canals de la televisió digital “amb unes adequades condicions de coordinació, seguretat i èxit”.

Hi haurà més resintonitzacions fins al 2015

Aquesta mudança de freqüències és la fase 1 del pla del Govern central per deixar lliure part de l’espectre radioelèctric. La mesura està contemplada en una ordre ministerial publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) de dissabte passat.

Així, les operadores que actualment emeten pel múltiplex 66 (Intereconomía, Veo 7 i Gol Televisión) hauran d’abandonar-lo per compartir de manera igualitària la capacitat dels múltiplexs digitals associats als canals radioelèctrics 67, 68 i 69. Amb el canvi, Indústria creu que les operadores hauran d’assolir un nivell de cobertura de com a mínim el 96% de la població.

Aquesta resintonització no serà l’única: abans de l’1 de gener de 2015, pràcticament tots els canals d’abast estatal, que ocupen els múltiplex 67, 68 i 69, també s’hauran de traslladar a altres zones de l’espectre. És possible que el proper canvi es faci abans de l’estiu.