La direcció de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) va anunciar aquest dijous que la propera setmana acomiadarà nou treballadors de la trentena que té la seu de Barcelona, d’una plantilla formada per un total de 67 persones. A més, l’empresa continuarà amb la política dels darrers mesos de no renovar els contractes temporals que vencen, cosa que en les properes setmanes podria provocar la sortida de cinc treballadors més.

Amb aquestes mesures, la direcció, que dóna així per acabada la negociació amb la plantilla, busca reduir la massa salarial per fer front a la retallada de 600.000 euros (un 25%) en el pressupost d’aquest any, que queda en 1,8 milions.

Fa un mes, la direcció de l’ACN va plantejar la possibilitat d’aplicar un ERO per a una quinzena de treballadors. Ara ha canviat de parer i ha decidit fer acomiadaments objectius (si fossin deu les sortides en lloc de nou ja seria un ERO), la qual cosa implica que els representants dels treballadors no puguin negociar les sortides.

Retallada irreal

“Des del comitè d’empresa estem absolutament indignats, decebuts i traïts pel canvi de rumb que la darrera setmana ha pres aquest ajust pressupostari, perquè s’havia treballat durament per poder presentar alternatives econòmiques reals i viables per poder fer front aquest ajust”, han assegurat els representants dels treballadors en un comunicat.

El comitè afirma que la retallada de 600.000 euros “no és real”, ja que del 2012 fins ara el nombre de treballadors s’havia reduït de 78 a 67, la qual cosa havia suposat una “rebaixa significativa” del pressupost. De fet, en els darrers dos anys la plantilla s’ha reduït un 28% (ha passat de 93 a 67 treballadors), i el pes de la despesa laboral en el conjunt del pressupost ha baixat del 93 al 63%, segons els sindicats.

La plantilla se sent menystinguda

Els representants de la plantilla assenyalen que havien proposat mesures alternatives als acomiadaments, com ara reduccions salarials, les quals afirmen que “des de la direcció no s’han volgut ni escoltar”.

Amb aquesta decisió, el comitè afirma que la direcció “ha demostrat clarament que, no només no han volgut negociar amb el comitè d’empresa, sinó que ha tornat a menysprear la plantilla d’aquesta casa que sobradament s’ha desvalgut amb professionalitat per complir les tasques que els han estat assignades”.

Moció sense efecte

Fa tres setmanes, el Parlament va aprovar una moció sobre el sistema de mitjans públics catalans que recollia un punt on es demanava al Govern que garantís la continuïtat i la viabilitat de l’ACN, i se l’instava a negociar amb els treballadors “prioritzant al màxim l’estalvi de despeses que no afectin directament la plantilla”.

El mateix dia, el director de l’ACN, Joan Maria Clavaguera, assumia la declaració de la cambra i garantia que l’impacte sobre la plantilla seria “el menor possible”. El comitè va rebre la moció amb prudència tot reclamant a la direcció que seguís “fil per randa” l’esperit del text aprovat pel Parlament.