El pacte entre CiU i PP per al nou consell de govern de la CCMA va quedar immortalitzat en un document firmat aquest dilluns pels respectius portaveus parlamentaris, Jordi Turull i Enric Millo.

El text, en un primer terme, estableix que la Corporació haurà de garantir de manera “particular i irrenunciable” quatre punts. El primer, “l’accés a una informació plural, veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural del nostre país”, el que s’ha interpretat com una influència del discurs del PP, que amb l’argument de la pluralitat sempre ha reivindicat tenir un major i millor tracte en els mitjans públics, a més de reclamar-hi més presència del castellà.

El segon punt hi insisteix: “La promoció activa de la convivència, el desenvolupament plural i democràtic de la societat i el coneixement i el respecte a les diverses opcions i manifestacions polítiques i socials presents a Catalunya”.

L’acord també inclou el compromís de garantir una oferta de continguts “d’alta qualitat” en totes les plataformes amb l’objectiu de consolidar-se com a “referent en l’espai català de comunicació”.

Finalment, la CCMA ha d’assegurar la difusió dels continguts dels seus mitjans “més enllà del territori de Catalunya com a mecanisme de projecció exterior de la cultura, la llengua i els valors de la societat catalana”, punt que s’interpreta com a un impuls per a la reciprocitat televisiva amb el País Valencià.

Sistema de majories

El document estableix que la Corporació estigui regida per òrgans de govern amb una estructura que prioritzi com a mecanisme de decisió “un sistema de majories fonamentat en el consens”. Aquest es preveu que comenci a funcionar amb els nomenaments dels nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio.

El document de l’acord CiU-PP, que fan extensible a la resta de forces parlamentàries, remarca que el consens haurà de ser “especial” pel que fa a la implantació de mesures per millorar l’eficiència i sostenibilitat de les empreses de la CCMA, ja que, atesa la conjuntura econòmica, és de preveure que els òrgans de govern hagin d’aplicar “uns criteris molt estrictes orientats a l’eficàcia en la gestió i l’austeritat i la racionalitat en la despesa”, tot preservant els “nivells de qualitat” en els continguts.

Sobra una candidatura

Aquest dilluns es van presentar set candidatures per a les sis cadires del consell de govern de la Corporació. Tot i que CiU va assegurar que volia que els socialistes tinguessin dos representants, si no hi ha acord podria que es quedessin amb un de sol. Si fos així i Convergència imposés els quatre candidats que ha presentat, el PSC ha insinuat (no és el primer cop) que està disposat a renunciar a tenir plaça a l’ens.

La votació del nou consell de govern de la CCMA serà el proper 28 de març, i fins aleshores encara hi ha marge per a la negociació.

Queixes dels partits sense representació

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, va acusar CiU i PP d’intentar “dinamitar” el model plural dels mitjans públics, i al PSC de tenir una actitud “massa silenciosa”. Per a l’ecosocialista, és “paradoxal” que es cedeixi la vicepresidència de la Corporació al PP, “el partit que va en contra de la immersió lingüística”.

Per la seva part, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va advertir que el pacte CiU-PP a la CCMA suposava un “risc extrem” no només per al model de mitjans públics catalans, sinó també per a tota la indústria audiovisual del país.

Per al secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència, Uriel Bertran, l’elecció del nou consell de govern de la Corporació és “antidemocràtica” i “partidista”, ja que només tres dels set partits amb representació parlamentària en formen part.

Quant al diputat no adscrit, Joan Laporta, va assegurar que tot plegat era conseqüència del fet que el Govern “viu segrestat pel PP”, de la qual cosa “se n’aprofita el PSC”, i va demanar que s’incorporés a “professionals de diverses ideologies”.

Finalment, el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, va carregar contra el “repartiment de poder” entre CiU, PP i PSC, i va defensar un model plural i professional.