L’Associació Catalana de Ràdio (ACR) ha presentat un document al Departament de Presidència de la Generalitat on demana que es disminueixi l’oferta de ràdio pública local, es suprimeixi el Consorci de Comunicació Local (CCL) –en el qual s’integra COMRàdio i més de 140 emissores municipals–, i es limiti el paper del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).

Per a l’ACR, les funcions de comunicació local es contradiuen amb el funcionament de COMRàdio, que actua com una cadena pública “pseudomunicipal” d’abast català que, segons la patronal, compleix les mateixes funcions que Catalunya Ràdio i Ràdio 4.

D’altra banda, les privades demanen que es limiti a un 50% el percentatge de l’espectre corresponent al sector públic i el tercer sector. Sobre aquest, l’ACR opina que hauria de deixar de tenir freqüències pròpies i passar a ocupar espais en els mitjans públics.

Limitar les capacitats del CAC

A més, l’Associació reclama canvis legislatius perquè les privades obtinguin freqüències que actualment són del sector públic local, i que desapareguin les limitacions i regulacions en matèries com la publicitat. A banda, reiteren que s’elimini progressivament la publicitat de totes les ràdios públiques per evitar la “competència deslleial”.

Pel que fa al CAC, l’ACR planteja una “reducció i/o supressió” de l’obligació de les emissores privades de facilitar informació i documentació a l’ens, i demana un “nou plantejament” de la seva capacitat reguladora.

De fet, l’Associació Catalana de Ràdio diu que “s’han de limitar” les capacitats normatives del CAC, i plantegen, per exemple, “la renovació automàtica de les llicències durant el màxim de temps possible”.

Triola respon que les privades no garanteixen el servei públic al món local

El director general de COMRàdio, Francesc Triola, ha respost que la seva funció comunicativa “no la pot cobrir la ràdio privada”. En aquest sentit, ha dit que les emissores locals són públiques “perquè per sentit mercantilista els privats no poden o no volen donar aquest servei”.

Triola, que ha lamentat que l’ACR “intenti evitar el pluralisme mediàtic”, ha explicat que des de COMRàdio es fa “una oferta descentralitzada amb continguts elaborats des de diferents emissores municipals treballant en xarxa i fomentant la indústria audiovisual local”.

Fonts: Lamalla / Ara

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram