L’anunci del tancament de Google News a Espanya i de la supressió de totes les capçaleres del servei en la resta de països ha deixat descol·locada l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE), que ha demanat la “intervenció” de les autoritats espanyoles, comunitàries i de la competència per “protegir de manera eficaç els drets dels ciutadans i de les empreses”.

Per als editors, la clausura de Google News a l’Estat “no equival” al tancament d’un servei més a causa de la seva “posició dominant” en el mercat, i assegura que “tindrà sens dubte un impacte negatiu en els ciutadans i les empreses espanyoles”, malgrat no en quantifica l’abast.

És a dir, la patronal dels diaris que va aconseguir que el Govern espanyol aprovés una reforma la Llei de propietat intel·lectual al seu gust (i obviant les recomanacions de CEOE i Competència), ara demana empara davant l’efecte negatiu que tindrà per als seus interessos el tancament de Google News, que el cercador ja havia avisat que es produiria si no es modificava el redactat de la normativa.

Unes conseqüències (pèrdua de tràfic i, per tant, d’ingressos) de les quals ja havien advertit des de no poques associacions i plataformes, i que han estat ignorades reiteradament per l’AEDE i l’Executiu de Rajoy.

L’escull de la irrenunciabilitat

Aquest dijous, tant des de la patronal dels diaris com des del Ministeri de Cultura deien no entendre per què Google tancava aquest servei sense seure a negociar la taxa que s’hauria de pagar als editors, ja que encara s’ha de desenvolupar el reglament de la normativa.

Per al cercador, però, el gran problema és que el text ja s’ha aprovat amb la “irrenunciabilitat” dels mitjans digitals a cobrar el cànon, ho vulguin o no. Aquesta és la principal diferència respecte altres països amb els quals, després de diversos estira-i-arronsa, al final s’havia arribat a acords entre editors i cercador. De fet, Espanya serà el primer lloc on tanca el servei de Google News.

L’AEDE, molt bel·ligerant amb el gegant d’internet durant la redacció de la reforma de la Llei, assenyala que “sempre” ha mantingut i seguirà mantenint “l’interès de negociar amb Google acords que siguin beneficiosos per a ambdues parts en diferents àmbits”, i en concret en “l’aplicació” de la nova normativa. Així, la patronal confia en què l’actual situació es pugui “encarrilar en benefici d’ambdues parts”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram