El ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar aquest divendres la modificació del contracte programa amb Informació i Comunicació de Barcelona, l’empresa municipal que gestiona BTV. El document implica un canvi en el model que inclou la internalització de 177 treballadors dels serveis informatius i tècnics actualment subcontractats a través de BCN Audiovisual (filial de Lavinia). A favor de la proposta van votar Barcelona en Comú, PSC i ERC, mentre que CiU, Ciutadans, PP i CUP es van abstenir.

Per als representants dels treballadors, que tiri endavant la seva reivindicació històrica de la internalitzció és una “bona notícia”, però consideren que la modificació del contracte programa aprovada és insuficient. “Si volem que aquesta sigui una internalització modèlica i viable, el consistori s’hi haurà d’esforçar més”, asseguren.

Per una banda, el comitè d’empresa de BCN Audiovisual considera que s’haurien d’internalitzar 250 treballadors, que són els que fan producció pròpia de BTV de manera subcontractada. En aquest sentit, destaca que els serveis tècnics ho són per a tota mena de programes, i que hi ha espais informatius dels quals només es preveu internalitzar la meitat de l’equip, i no es compta amb els redactors de districte (BTV notícies 73) ni amb programes com Àrtic o Les 10 notícies.

A banda, també es reclama la contractació dels quatre treballadors d’Antena Local (Mediapro) acomiadats als quals la justícia ha donat la raó en la seva demanda per “cessió il·legal”.

Finalment, el comitè d’empresa critica que el nou contracte programa no garanteixi que les condicions laborals s’equiparin amb les dels actuals treballadors d’ICB. Sobre aquest tema, recorda que, per exemple, un periodista contractat per l’empresa municipal cobra un 39% més que un de subcontractat per BCN Audiovisual.

De fet, aquesta és la principal diferència amb una internalització per sentència judicial, fins ara totes favorables als treballadors, les quals obliguen a què als afectats se’ls apliquin les condicions de la nova empresa.

Ampliació del consell d’administració

El plenari del Consell Municipal de divendres també va donar el vistiplau perquè el consell d’administració d’ Informació i Comunicació de Barcelona s’ampliï de cinc a set membres. Hi van votar a favor BeC, PSC, Ciutadans i PP; ERC i CUP es van abstenir, i CiU va votar en contra. En aquest punt, els representants dels treballadors lamenten no haver aconseguit comptar amb un representant.

Escletxa jurídica

L’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa la remodelació del contracte programa de BTV (el primer que ha tingut mai, aprovat fa dos anys i mig) el passat juliol, quan va trobar una escletxa jurídica per a la internalització.

Fins aleshores, s’argumentava que, a causa de la Llei d’estabilitat pressupostària estatal –l’anomenada Llei Montoro– , el consistori només podia contractar el mateix nombre de treballadors que es jubilava anualment, amb l’única excepció de serveis considerats “essencials” per al funcionament municipal (com ara policia municipal o bombers), condició que resultaria difícil d’acreditar per als mitjans públics.

Quan semblava que l’única via que quedava per internalitzar la plantilla de BTV era per la via judicial, un informe encarregat per l’Ajuntament va concloure que jurídicament era possible mitjançant un mecanisme previst en una directiva europea, la successió d’activitat empresarial: quan una administració pública recupera un servei externalitzat no convocant el corresponent concurs públic i subrogant la plantilla en les mateixes condicions laborals i salarials.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram