Aquest dijous es va presentar un nou Anuari Mèdia.cat, que en la seva tercera edició destapa 15 silencis mediàtics del 2012. “En temps de sobredosi informativa, l’Anuari vol ser una aposta per refermar les arrels del periodisme clàssic, anant més enllà del titular impactant i el tuit immediat, i posant el focus en temes que sovint queden al marge de l’agenda dels mitjans”, va explicar Roger Palà, coordinador del llibre juntament amb Sergi Picazo. Per al president del Grup Barnils, David Bassa, l’Anuari és una aportació a l’slow journalism que no vol donar lliçons, sinó aportar en positiu.

Els reportatges ja es poden consultar gratuïtament al web, on l’Anuari es pot descarregar en PDF i ePub. L’edició impresa, editada i distribuïda per Pol·len Edicions, es pot trobar a les principals llibreries del país.

Els 15 silencis del 2012

El llibre s’obre amb un reportatge que posa nom a 18 de les 40 empreses amb més beneficis dels Països Catalans, les quals han aprofitat la reforma laboral per anunciar o executar expedients de regulació d’ocupació tot i els números en positiu. Entre elles, Gas Natural, Endesa, CaixaBank, Habitat i Abertis.

Un altre dels temes que destapa l’Anuari és l’increment dels contractes atorgats per la Generalitat a Deloitte des que la consultoria va fitxar David Madí, exassessor d’Artur Mas: dels 10 milions concedits els darrers tres anys de tripartit s’ha passat als 41 milions dels últims dos anys.

L’Anuari també inclou reportatges sobre els onze morts sota custòdia policial en detencions o comissaries durant el 2012, la pitjor xifra de l’última dècada als Països Catalans, i sobre la trajectòria política i empresarial dels nou ministres de Franco que han sobreviscut a Manuel Fraga, vuit dels quals van participar en governs que van avalar sentències de mort.

La resta de reportatges són València, porta d’entrada de la cocaïna a Europa; 32 milions d’euros en subvencions a la patronal; Els negocis catalans a les dictadures àrabs; Narcís Serra i les ombres de Catalunya Caixa; Dotze milions per a la seu fantasma de la Televisió de Mallorca; Cooperació al Desenvolupament S.A.; Creixen les denúncies per homofòbia; El País Valencià a la cua en serveis socials; La pressió fiscal de Catalunya, una de les més baixes de la UE; Drets en qüestió als assentaments urbans de Barcelona, i Ciutat Meridiana, ciutat solidària. I com a epíleg, el llibre clou amb una entrevista a Noam Chomsky.

De nou, amb micromecenatge

Com l’any passat, l’Anuari Mèdia.cat s’ha finançat gràcies al crowdfunding, amb l’aportació de 9.865 euros per part de 434 mecenes. Inicialment, l’objectiu era aconseguir 7.000 euros, però un cop es va assolir en una setmana, es va ampliar fins a 9.800 per complementar l’Anuari amb quatre minireportatges audiovisuals.