L’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2011 ha guanyat la primera edició del Premi Josep Maria Planes d’investigació periodística, impulsat per la Fundació Independència i Progrés. El guardó, consistent en una estàtua de l’escultor manresà Ramon Jounou, es lliurarà aquest dijous, a les 20 h, en un acte al Centre Cultural del Casino de Manresa.

El jurat ha distingit l’Anuari impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils per la seva tasca d’investigació a fons contra les “narratives dominants” per posar en evidència que hi ha determinats temes “incòmodes” o “silenciats” per la majoria de mitjans.

El veredicte destaca que es tracta d’un treball “fet des de la recerca independent i comptant amb el suport del micromecenatge popular, que ha aconseguit identificar quinze temes sobre els quals va planar el silenci mediàtic durant l’any 2011”.

El guardó vol retre homenatge a qui fou un destacat periodista del primer terç del segle XX, Josep M. Planes, manresà, periodista d’investigació, humorista i satíric, que va ser assassinat per silenciar la llibertat d’expressió.

El jurat estava format per Jordi Finestres (president), Marina Llansana, Carles Solà, Míriam Tirado, Jordi Torra i Joan Badia (secretari).