Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, el 27 d’octubre, l’arxiu digital de Televisió de Catalunya (TVC) ha arribat a les 135.000 hores de vídeo, i té un creixement anual d’unes 25.000 hores, aproximadament 15.000 de nova producció i 10.000 procedents de digitalització del fons antic.

L’any 2004 es va implementar a TVC el procés de producció i arxiu digital, amb el sistema Digition, i el 2006 es va iniciar el procés de digitalització del fons en cintes per incorporar-lo al digital. Actualment, ja està digitalitzat un 45% del total de les cintes de vídeo del fons.

A l’hora de fer aquesta digitalització TVC prioritzat els materials en formats de vídeo ja obsolets o problemàtics, però també els materials amb més possibilitat de ser usats. Hi ha col·leccions, com la dels reportatges emesos pels informatius i els esports des del 1984, o la del programa 30 minuts, que ja estan digitalitzades pràcticament al 100%.

A més de la producció pròpia generada des del 1983, l’arxiu de TVC compta amb materials anteriors localitzats en altres arxius i col·leccions particulars per a la producció de documentals històrics i que s’hi han incorporat.

Els usuaris interns tenen accés directe a tot aquest fons, gestionat i indexat pel departament de documentació, que és àmpliament utilitzat. En concret, cada dia es recuperen de l’arxiu més de 500 clips, unes 75 hores diàries, tant per fer-ne reemissions com per reutilitzar-ne fragments o cessions i vendes de programes, doblatges o imatges d’arxiu.

Per altra banda, una part important de l’arxiu digital és accessible per ser visionat per internet; en concret, al servei 3alacarta, que es nodreix diàriament de les noves produccions, però que també va incorporant part del fons antic digitalitzat, i posa a disposició dels usuaris més de 80.000 vídeos.

A més, una selecció de produccions amb valor educatiu és accessible des del portal EDU3, i una altra des del portal del projecte Europeana.