L’assemblea de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya celebrada dissabte a Mèrida va rebutjar l’informe de gestió de la seva presidenta, Elsa González. Hi van votar en contra les associacions de Madrid, Alacant, València, Corunya i Sevilla, que sumen 269 vots. En nombre d’associats, van votar contra la gestió de González un 58% dels membres de les associacions federades a la FAPE.

El motiu de la reprovació va ser la vulneració dels estatuts en el cas de l’Associació de la Premsa de Múrcia, a la qual s’ha mantingut com a federada malgrat el febrer de 2014 es va dissoldre, segons explica l’Associació de la Premsa de Madrid.

Canvis en el Codi Deontològic

El que sí es va aprovar en l’assemblea de dissabte va ser la modificació de diversos articles del Codi Deontològic, a proposta de la Comissió d’Arbitratge, Queixes i Deontologia del Periodisme. A més de variar algunes expressions puntuals que per haver quedat “antiquades”, els canvis busquen assegurar la prevalença dels principis periodístics en qualsevol suport.

Així doncs, s’introdueixen en el Codi Deontològic els preceptes perquè en el periodisme digital regeixin “els fonaments que garanteixen les llibertats d’expressió, informació i opinió, i la seva delimitació amb altres drets fonamentals”. A més, es persegueix “garantir el respecte dels drets d’autor i propietat intel·lectual, excloent qualsevol tipus de plagi, prestant especial atenció a què les múltiples reproduccions en els mitjans tecnològics no vulneren aquests drets”.

Durant l’assemblea també es va aprovar una resolució en què s’exigeix als poders que donin explicacions sobre les denuncies de les pressions que exerceixen contra els periodistes, i no tractin de traslladar la responsabilitat als denunciants.

El document també insta els editors a millorar les condicions salarials de treballadors i col·laboradors, i a suprimir les ofertes de feina sense remuneració. A més, es reclama a les universitats que deixin de promocionar beques i pràctiques sense remunerar. En aquesta línia, es sol·licita als grups parlamentaris que modifiquin la legislació sobre pràctiques acadèmiques perquè siguin remunerades obligatòriament.

Noves incorporacions

L’assemblea de la FAPE també va donar el vistiplau a l’ingrés de l’Associació d’Informadors d’Elx i del Grup de Periodistes Pi i Margall. En canvi, es va rebutjar l’entrada de l’Associació Professional de Periodistes Valencians fins a comptar amb informació fefaent sobre la seva organització.

A més, la FAPE ha admès com a entitats vinculades l’Associació de Periodistes Veneçolans a Espanya i l’Associació de Corresponsals de Premsa Estrangera. D’aquesta manera, l’entitat compta amb 49 associacions federades i 17 de vinculades.