L’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) ha instat el Govern espanyol a emetre un “missatge clar” sobre el manteniment de l’actual oferta televisiva i a desmentir els rumors sobre possibles retallades en el nombre de canals de l’oferta de TDT actual. Així ho ha expressat amb sengles cartes dirigides a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d’Indústria, José Manuel Soria.

L’AUC fa referència a la situació creada per la “confluència” de l’anomenat dividend digital, que destinarà part de l’espectre radioelèctric al desenvolupament de la banda ampla, i el compliment de la sentència del Tribunal Suprem que anul·la el repartiment de la TDT del juliol del 2010.

Efectes negatius

En la missiva, l’Associació manifesta la confiança que la voluntat de l’Executiu no és “en absolut” reduir el nombre de canals, mesura que, a més de “xocar” amb la legislació vigent, considera que tindria “importants efectes negatius” per a la ciutadania: pèrdua de varietat, posada en perill de futurs desenvolupaments de l’alta definició i desatenció a segments importants de la població, entre d’altres.

L’AUC argumenta que, malgrat totes les crítiques que puguin fer-se als actuals continguts televisius, en aquests moments de crisi econòmica “l’existència d’una oferta televisiva en obert àmplia i plural és més que mai un bé social a protegir”.

A més, assegura que seria “paradoxal” que “l’esforç econòmic” que els ciutadans realitzen i realitzaran per adaptar-se al nou entorn digital, finalment no es veiés compensat amb una millora del servei de comunicació audiovisual o almenys amb el seu manteniment.

Per tot plegat, demana que es mantingui la planificació radioelèctrica reservada a la TDT en el Pla tècnic presentat al Consell Assessor de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació el novembre del 2012.