L’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) ha donat suport a la creació abans de l’estiu del Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA), una intenció feta pública pel ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui. A més, l’entitat en defensa dels drets dels consumidors de comunicació ha carregat contra els que critiquen el futur organisme i el titllen de “censor”, i els ha acusat de fer “demagògia”.

En aquest sentit, el Partit Popular, per boca del seu portaveu en matèria de Telecomunicacions, Miguel Ángel Cortés, havia assenyalat que el Govern central només pretén “tenir amenaçada la llibertat d’informació i controlar els mitjans”. Segons va afirmar, tal com està configurat el CEMA a la Llei General Audiovisual, “és una amenaça per a la llibertat d’informació i d’expressió”, i per això, diu, la vol desenvolupar l’executiu de Rodríguez Zapatero.

Segons va assenyalar l’AUC en un comunicat, “només des de la demagògia es pot criticar la creació del CEMA com un òrgan censor”, i va recordar que tots els països de l’entorn, a més d’Estats Units i bona part dels països asiàtics i americans tenen entitats d’aquesta mena.

De fet, per l’AUC, Espanya constitueix un cas aïllat en què “no es garanteixen suficientment els drets dels espectadors en matèries com la protecció del menor i el compliment de la regulació publicitària”. Com a exemple, l’entitat posa la programació que s’emet a les diferents cadenes en horari de protecció infantil.

La creació del Consell Estatal està prevista a la Llei General de la Comunicació Audiovisual i quedarà definit com un òrgan regulador independent del Govern. Faltarà veure quin model de funcionament desenvolupa i com es comptabilitza amb el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC).