L’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) ha demanat a Telecinco que assumeixi les seves responsabilitats tant legals com d’autoregulació i elimini el programa Sálvame de la franja de la tarda, considerada de protecció per als menors, i, entre les 17 i les 20 h, de protecció reforçada.

Tot i que no és el primer cop que ho demana –fa un any va denunciar el programa davant del Ministeri d’Indústria–, considera “especialment greu” que Sálvame s’emeti entre les 16 i les 20 h a l’estiu, quan la possibilitat de què els menors vegin l’espai augmenta.

Així, l’AUC recorda que tant Telecinco com la resta de cadenes s’han compromès a fer complir un codi d’autoregulació segons el qual, “atenent les especials circumstàncies” del període de vacances escolars, mostraran una “especial sensibilitat i cura” en la programació.

L’Associació destaca que el programa és el que concita “amb diferència” el major volum de queixes sobre programació televisiva dels espectadors, i considera que hauria de ser qualificat per a adults i emetre’s a partir de les 10 de la nit.

Sancions per als incompliments

L’AUC ha detectat alguns programes poc adequats en la programació estiuenca, com ara telenovel·les, sèries, espais de zàping i alguns programes d’actualitat “més o menys sensacionalistes”, però considera que el cas de Sálvame és “especialment cridaner i incomprensible des del punt de vista d’una programació que hauria de dissenyar-se per a tots els públics i amb un perfil familiar”.

Així, l’Associació demana que, d’acord amb la nova legislació audiovisual, es modifiqui “en profunditat” el codi d’autoregulació per incloure garanties en el procediment sancions per a les cadenes que l’incompleixin i una instància independent que valori les queixes.

L’AUC acaba de fer públic el document Per què no funciona el codi d’autoregualció de continguts televisius i infància?, on un dels exemples utilitzats és el de Sálvame.