L’Audiència Provincial de Barcelona ha desestimat el recurs presentat pel vicepresident de Democracia Nacional, Pedro Chaparro, contra la sentència que el va condemnar a un any de presó per un delicte contra l’exercici de drets fonamentals i llibertats públiques, quan el 12 d’octubre de 2015 va animar a agredir el fotoperiodista Jordi Borràs.

D’aquesta manera, l’Audiència ratifica la resolució del Jutjat Penal número 26 de Barcelona, que també va imposar al líder ultradretà una multa de 1.800 (que en cas de no fer-se efectiva se substituirien per tres mesos de privació de llibertat ), així com la prohibició durant dos anys d’aproximar-se a menys de 1.000 metres de distància de Borràs, al seu domicili, lloc de treball o qualsevol lloc que freqüenti, i també de comunicar-s’hi per qualsevol mitjà o procediment, incloses les xarxes socials.

Actualment, Pedro Chaparro es troba en llibertat condicional pendent d’entrar a presó per la condemna a quatre anys per l’assalt al Centre Cultural Blanquera, Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, en la Diada de 2013. El Tribunal Constitucional va suspendre l’empresonament en admetre a tràmit el recurs d’empara dels condemnats.

Els fets

El 12 d’octubre de 2015, en la manifestació pel Dia de la Hispanitat convocada per diversos grups d’ultradreta que anava de plaça Espanya a Montjuïc, Chaparro va assenyalar i insultar per megafonia el fotoperiodista, qui estava seguint la marxa per feina, i va haver de fugir.

Un cop a Montjuïc, el dirigent de Democracia Nacional va convidar els assistents a agredir el fotoperiodista. “Abans de la marxa hem vist per allà aquesta rata, en Jordi Borràs. Us demano a tots que mireu al voltant vostre, i si hi és, li claveu un clatellot: no gaire violent, no sigui que us detinguin; claveu-li una bona hòstia i que se’n vagi”, va dir entre els aplaudiments dels assistents, que van començar a corejar insults contra el reporter gràfic.

En dies posteriors, es va iniciar una campanya amb missatges amenaçadors contra Borràs a través de les xarxes socials i amb pintades en localitats que el reporter gràfic sovintejava.