El passat gener, el Jutjat d’Instrucció número 15 de Barcelona no va admetre a tràmit la querella presentada pel líder de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, contra el periodista Xavier Rius Sant per les suposades “injúries greus” i “calúmnies” realitzades en el llibre Xenofòbia a Catalunya.

El líder del PxC va recórrer la resolució a la Secció Tercera (Penal) de l’Audiència de Barcelona, però aquesta, sense entrar a valorar els fets, ha decidit no admetre l’apel·lació per qüestions de procediment i per haver prescrit els suposats delictes, ja que el llibre es va publicar a l’octubre del 2011 i Anglada no es va querellar fins al 28 de setembre del 2012.

El periodista destaca que la Fiscalia, tal com va passar al Jutjat d’Instrucció, va demanar la inadmissió de la querella en base als arguments recollits en l’auto del gener. Aleshores la magistrada havia resolt que els fets no eren constitutius de delicte perquè, després d’analitzar l’informe del Ministeri Fiscal i de llegir el llibre, l’únic que havia observat era “un repàs de com els diferents ajuntaments de Catalunya han tractat el fenomen de la immigració i com s’ha gestionat la convivència”.

L’auto de la jutgessa també especificava que Xavier Rius Sant mencionava i criticava diverses vegades PxC, però de la mateixa manera que ho feia amb altres partits polítics com el PP i CiU. “No s’observa que vagi més enllà d’una crítica, un judici personal i subjectiu que plasma l’autor del llibre després de valorar els fets”, assegurava la magistrada.