José Antonio Álvarez Gundín, en el punt de mira. La situació entre els treballadors i la direcció dels serveis informatius de TVE és cada cop més insostenible. Aquesta setmana s’ha viscut un nou episodi en la relació que ha fet pujar el to de l’enfrontament.

Tot va començar quan, el passat dimecres, la direcció va obrir un expedient disciplinari per falta greu o molt greu al periodista Óscar González, a qui atribuia haver deixat un missatge crític en el sistema de comunicació intern de la redacció, l’iNews: “Una senzilla regla de tres: la manipulació és corrupció; la direcció d’informatius manipula, ergo…”, deia el missatge.

La primera reacció dels professionals d’informatius de TVE va ser la publicació a l’iNews de poemes al·lusius de Quevedo, Bertolt Brecht o Mario Benedetti. A més, dijous a la tarda un nombrós grup de treballadors es va concentrar davant el despatx del director d’informatius, José Antonio Álvarez Gundín, cridant consignes com Manipulació és corrupció en protesta per l’expedient obert a Óscar González, que pot comportar una sanció d’entre 15 i 30 dies de suspensió de feina i sou.

Comparació amb ETA

Aquest divendres, representants del comitè d’empresa s’han reunit amb membres de la direcció d’informatius per intentar que es retiri l’expedient a González. La trobada, però, ha acabat de forma abrupta després d’una desafortunada comparació. “Si ens exigiu la retirada de l’expedient, això és com lo d’‘ETA mata’ls’. Ens poseu a la diana”, hauria dit el director dels centres territorials de RTVE, Juan Roldán, segons explica a Bluper el secretari general d’UGT a RTVE, Miguel Ángel Curieses. Els representants sindicals, s’han aixecat de la taula i han marxat.

La reacció dels professionals de TVE ha estat omplir l’iNews amb el lema #manipulaciónescorrupción, el qual també ha estat difós massivament a les xarxes socials per denunciar la direcció d’informatius.

Expedient polític

El Consell d’Informatius de TVE ha acusat la direcció d’intentar “coartar la llibertat d’expressió i la crítica professional” en les redaccions dels serveis informatius.

L’òrgan entén que l’expedient a González constitueix “una agressió més” de l’actual direcció contra els professionals que denuncien la manipulació dels serveis informatius. “Un atac que entra dins de l’escalada d’amenaces i actuacions dels actuals responsables d’informatius per acovardir i tractar de fer callar les protestes de la redacció”, assegura en un comunicat.

El CdI afirma que el procés disciplinari contra el periodista és “un expedient polític que atempta contra el més elemental dret a la llibertat d’expressió”, motiu pel qual n’exigeix la seva retirada. A més, reivindica el dret de la redacció a usar el sistema de comunicació intern per exercir la crítica contra la manipulació.

“Des del CdI hem denunciat en múltiples comunicats i provat en desenes d’informes de continguts, que els actuals responsables dels serveis informatius manipulen constantment, per interessos polítics o en el seu propi profit, corrompent el dret fonamental dels ciutadans a rebre una informació veraç, essencial en una societat democràtica”, rebla el Consell d’Informatius. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram