El grup Prisa ha presentat oficialment als representants sindicals l’ERO anunciat divendres passat. L’expedient inclou l’acomiadament de 128 treballadors aplicant la reforma laboral (20 dies per any treballat amb un topall de 12 mesos); 21 prejubilacions per als majors de 59 anys, i una reducció del 15% del salari fix per a la resta de la plantilla.

En la trobada, el comitè d’empresa ha exigit que es retiri l’ERO i s’iniciï un període de negociacions per trobar solucions alternatives a les sortides. Davant la negativa de l’empresa, els representants dels treballadors consideren que les mesures aprovades per les assemblees d’aquest dilluns tenen efecte immediat. Entre elles, una vaga de 18 dies aquest mes i el següent (18, 19, 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28 i 29 d’octubre, i 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 i 9 de novembre), a més d’una altra de signatures

Pèrdues de 2 milions

L’assemblea de treballadors també va reprovar la gestió del president del grup, Juan Luis Cebrián, a qui acusen de “manca de lleialtat” i de “gestió nefasta”, i li van demanar que retorni “bona part” dels milions d’euros que ha cobrat en els darrers anys.

Els sindicats calculen que les 149 persones que hauran de sortir (l’empresa ha presentat la llista amb els noms, però el comitè s’ha negat a saber-los) costen poc més de 13 milions d’euros, gairebé el mateix que va cobrar Cebrián l’any 2011.

A més, el comitè d’empresa considera exagerada la mesura de l’expedient després de 35 anys de beneficis. En aquest sentit, la direcció preveu que el 2012 sigui el primer exercici que El País obtingui pèrdues, que serien d’uns dos milions.