La Defensora de l’Espectador de RTVE, Elena Sánchez, va rebre l’últim trimestre de l’any passat 2.487 consultes i queixes dels espectadors, un 35,9% per cent més que el trimestre anterior. Un dels motius d’aquest creixement és l’emissió del capítol d’Españoles por el mundo dedicat a Jerusalem, el qual va suscitar que s’enviessin un total de 532 queixes.

Segons l’últim informe de la Defensora de l’Espectador, de les 2.487 comunicacions rebudes, 182 eren felicitacions o agraïments, i 107 es van haver de desestimar al referir-se a altres cadenes, presentar-se fora de termini, incloure insults o ser enviades de forma anònima.

Per suports, 1.691 comunicacions es referien a TVE, 187 a la pàgina web, i 92 a RNE. En comparació amb l’anterior trimestre, les consultes i queixes que més han augmentat han estat les de TVE, que han pujat un 46,2%, seguides per les de la web que ho han fet un 41,2%, mentre que les relacionades amb RNE han descendit un 220,7%.

La majoria de queixes de TVE tenen a veure amb programes (625), en gran part per culpa de l’Españoles por el mundo dedicat a Jerusalem, seguit dels informatius (446), esports (303), el canal internacional (172), problemes tècnics (81), els canals temàtics (50) i el teletext (40).

El capítol d’Españoles por el mundo esmentat va ser retirat de la pàgina web de la cadena a petició de la Defensora de l’Espectador, i posteriorment tornat a penjar per decisió del president de la corporació, Alberto Oliart. En el seu informe, Elena Sánchez explica que no decideix la programació ni els continguts, i que la direcció de la cadena no incompleix cap normativa si no atén la sol·licitud de la Defensora de l’Espectador de retirar el capítol del web.

Altres queixes significatives que recull l’informe són la fusió de La 2 i el canal Cultura.es, les que va motivar la finalització de la temporada d’Águila Roja o la presència d’escenes de sexe a la sèrie Cuéntame cómo pasó.