La Societat Catalana de Comunicació (SCC) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) organitza dijous i divendres unes jornades per reflexionar sobre el paper que juguen els mitjans en la democràcia i la rellevància del servei públic que ofereixen en l’escenari actual de crisi econòmica i canvis socials.

La SCC considera que la situació que travessa Catalunya posa de relleu la necessitat d’iniciar una etapa de debat sobre les estructures democràtiques bàsiques, en la qual el món de la comunicació i dels mitjans no només no en són aliens, sinó que juguen un “paper central” en la configuració de l’estat democràtic i del benestar.

Així, l’objectiu és que les jornades siguin una plataforma on oferir propostes per remarcar la importància dels mitjans en democràcia i per “encaminar” el seu futur més proper, a més de permetre avaluar la seva funció de servei públic.

La conferència inaugural, Quin futur té la radiodifusió pública en l’horitzó 2020? (dijous, 10.15 h), anirà a càrrec de Ruurd Bierman, responsable del projecte Vision 2020 de la Unió Europea de Radiodifusió. El mateix dia hi haurà dues taules rodones. S’han superat les missions bàsiques dels inicis?: Informar, educar i entretenir (11.45 h), amb Miquel de Moragas, catedràtic de la UAB; Enrique Bustamante, catedràtic de la UCM, i Joaquim M. Puyal, periodista i membre de l’IEC. I Els valors afins al servei públic: el valor del pluralisme, la qualitat dels continguts, l’accés i la participació de la ciutadania (15.45 h), que comptarà amb Josep Gifreu, catedràtic de la UPF; Llúcia Oliva, de la Fundació Consell de la Informació de Catalunya; Emili Prado, catedràtic de la UAB; Roberto Suárez, del Media Intelligence Service de la UER, i Mònica Terribas, directora d’El matí de Catalunya Ràdio.

Divendres 21 s’endegarà amb dues conferències: Reinventant el servei públic de radiodifusió, reinventem els models públics de finançament? (10.00 h), a càrrec de Karen Donders, professora de la Universitat Lliure de Brussel·les, i Les bones pràctiques públiques internacionals: el cas danès (10.45 h), amb Henrik Søndergaard, professor titular de la Universitat de Copenhaguen.

Seguirà la taula rodona Les bones pràctiques públiques nacionals (12 h), amb Rosa M. Calaf, excorresponsal de TVE; Xavier Sitjà, periodista de TVE; Javier Marzal, catedràtic de la UJI, i Rosa Oliva, adjunta a la direcció de Catalunya Ràdio.

Les jornades tancaran amb les conclusions i un debat (13.15 h) amb Maria Corominas, professora titular de la UAB; Josep M. Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Rosa Franquet, presidenta de la SCC. La cloenda (14 h) anirà a càrrec de Josep Martí, secretari de Comunicació de la Generalitat.