Després d’un any d’haver-ho sol·licitat i de “nombroses dilacions”, aquest dimecres el director d’IB3, José Manuel Ruiz, va rebre l’Obra Cultural Balear (OCB). Durant la trobada, els representants de l’entitat, Tomeu Martí i Margalida Homar, van retreure a Ruiz la decisió “totalment política” d’eliminar la lliure elecció de llengua en els programes de producció aliena que permetia als espectadors si els volien veure en català, castellà o versió original.

L’entitat considera que aquesta és una decisió que es va prendre “des de l’odi cap a la llengua pròpia que caracteritza el Govern de Bauzá”, i que “contradeia” el discurs oficial del PP a favor de la llibertat de triar entre català o castellà.

A més, l’OCB afegeix que la mesura no està justificada per motius econòmics, ja que la versió en català era cedida gratuïtament per TV3, sinó “en la voluntat de l’Executiu de limitar el dret dels ciutadans” balears a veure televisió en la seva llengua.

Ruiz nega vetos

Per altra banda, Martí i Homar van preguntar al director d’IB3 si l’OCB i altres entitats que treballen a favor de la llengua pròpia estaven vetades a la cadena, cosa que Ruiz ha negat. L’Obra Cultural Balear li va retreure que ni les seves activitats ni les diferents mobilitzacions a favor del català han tingut ressò a la televisió pública.

Finalment, els representants de l’OCB va fer constar que les dades d’audiència d’IB3 Ràdio (10.000 oient) demostren “la pèrdua de qualitat i la degradació democràtica” dels mitjans públics de les Balears, fet que considera hauria de ser “motiu de reflexió i tenir conseqüències polítiques”.

En la reunió, l’entitat va oferir també l’emissió de la gala de la Nit de la Cultura, en directe o en diferit, tal com havia fet la cadena en els darrers anys, tradició que va quedar interrompuda l’any passat quan la direcció d’iB3 “no va voler rebre l’Obra Cultural Balear per parlar-ne”.